Travelt år for UiS

Universitetet i Stavanger er fire år. Dette ble feiret med Årsfest i Tjodhallen i går.

Rektor Aslaug Mikkelsen la i sin tale vekt på at 2008 har vært et spesielt begivenhetsrikt år med mange store konferanser og arrangementer på Ullandhaug.

- Når vi ser tilbake på denne høsten, så har vi hatt mange spennende aktiviteter i Stavanger-regionen. Høstens utallige arrangementer viser at både rogalandssamfunnet og Universitetet i Stavanger har to og kraft i seg til å være med på å forandre og utvikle samfunnet, sa Mikkelsen. Hun benyttet sjansen til å takke UiS-forskerne, som har vært aktive både ute i verden og her hjemme.

En av de siste konferansene er den meget aktuelle ”Penger til besvær”, som HUSK-kontoret arrangerte sist uke. Konferansen hadde til hensikt å skape økt bevissthet rundt privatpersoner med økonomiske problemer, og konsekvensen disse har for samfunnet som helhet.

Skuffet over statsbudsjettet
Rektor la ikke skjul på at statsbudsjettet for 2009 ble annerledes enn UiS hadde håpet.

- Vi fikk ikke en sårt tiltrengt økning i finansiering fra staten. De universitetene som har mye, får fortsatt mer. Dermed øker også forskjellene mellom oss og de andre universitetene. Vi er skuffet over antallet nye stipendiatstillinger, selv om statsråd Tore Aasland hadde noen ekstra i ermet og ga oss syv, samme antall som i fjor, sa hun.

Etter nyttår blir Arkeologisk museum i Stavanger en del av UiS. Rektor ønsket AmS velkommen og oppfordret alle til å besøke utstillingen Solens reise på museet.

- Vi er glade og stolte over denne sammenslåingen og tror den kan gi mange muligheter, meddelte Mikkelsen.

Ytringsfrihet under press
Hovedtaler Edvard Hoem understreket at universitetene har en viktig rolle i å bevare ytringsfriheten og kritisere tradisjonelle systemer.

- Klimakampen og fredsskaping mellom religioner og ideologier som er i konflikt med hverandre er våre to store samfunnsutfordringer. Samtidig er ytringsfriheten under press. Men vi må ikke krenke det som er hellig for andre, selv om det betyr at vi må avstå fra konfrontasjoner, sa Hoem.

Forfatteren utfordret til ikke å rydde hindringer og snublesteiner av veien, men heller inkludere disse i helheten.

- Vi må ta innover oss det uforutsette. Hva som enn skjer i fremtiden, så vet vi at mye er usikkert. Det er derfor et paradoks at samfunnsstrukturen bygger på det motsatte, sa Hoem og viste til at denne tankegangen går igjen i forfatterskapet hans.

Forskningspris
På Årsfesten ble også Lyses Forskningspris for 2007 utdelt. Prisen gikk i år til professor Kjell Hausken ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag. Les mer om prisvinneren her

Nye doktorer ved UiS:

Trygve Husveg, ph.d.
Disputert 26.10.2007
Tildelt 22.11.07 for avhandlingen:
“Operational Control of Deoiling Hydrocyclones and Cyclones for Petroleum Flow Control”

Per Meldahl, dr.philos
Disputert 26.10.2007
Tildelt 20.12.07 for avhandlingen:
”Norges Keisere
Kongesagaen i klassisk – retorisk perspektiv”

Anne Nevøy, ph.d.
Disputert 16.11.2007
Tildelt 20.12.07 for avhandlingen:
”En analyse av spesialpedagogikkens institusjonelle selvforståelse”

Helge Hodne, ph.d.
Disputert 14.12.2007
Tildelt 14.02.08 for avhandlingen:
“Rheological performance of cementitious materials used in well cementing”

Sukhvir Singh Panesar, ph.d.
Disputert 17.12.2007
“Industrial Service Innovations
Practices, Processes and Service Relationships”

Erlend Hovland, ph.d.
Disputert 18.12.2007
Tildelt 14.02.08 for avhandlingen:
“Evaluation of Vessel Concepts for Subsea Operations in Northern Seas”

Siri Wiig, ph.d.
Disputert 29.02.2008
Tildelt 10.04.08 for avhandlingen:
“Contributions to Risk Management in the Public Sector”

Kristin H. Roll, ph.d.
Disputert 10.03.2008
Tildelt 10.04.08 for avhandlingen:
“Productivity and Efficiency in the Norwegian Salmon Farming Industry”

Tina Puntervold, ph.d.
Disputert 30.05.2008
Tildelt 24.09.08 for avhandlingen:
”Waterflooding of carbonate reservoirs – EOR by wettability alteration”

Eivind L Rake, ph.d.
Disputert 04.06.2008
”Crisis Management
Coping and decision making on-scene”

Klaus Mohn, ph.d.
Disputert 06.06.2008
Tildelt 24.09.08 for avhandlingen:
“Investment Behaviour in the International Oil and Gas Industry”

Trude Furunes, ph.d.
Disputert 12.06.2008
“Managing Older Workers.
Perceptions, attitudes, discriminatory intentions and decision latitudes”

Omid Karoussi, ph.d.
Disputert 15.08.2008
Tildelt 24.09.08 for avhandlingen:
“Investigated Wettability Alteration of Chalk in Macro-, Micro- and Nano-scale with Temperature and Ions Effect on Oil Recovery”

Liping Yu, ph.d.
Disputert 18.08.2008
Tildelt 24.09.08 for avhandlingen:
“Wettability Alteration During Spontaneous Imbibition of Seawater Into Preferentially Oil-Wet Chalk”

Mer informasjon:

Sist oppdatert av (31.10.2008)

Bilde av rektor Aslaug Mikkelsen og Klaus Mohn.
Rektor Aslaug Mikkelsen og Klaus Mohn (t.v.), som var blant doktorene som ble promovert på Årsfesten. Han holdt også doktorenes takketale.
Bilde av Edvard Hoem på Årsfesten.
Forfatter Edvard Hoem var hovedtaler under Årsfesten

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER