Ti dager med fengende forskning

Den nasjonale åpningen av Forskningsdagene finner i år sted på Vitenfabrikken i Sandnes. Fra fredag 19. september kl. 12.00 og i ti dager fremover får publikum presentert forskning på utradisjonelle måter.

Til åpningen kommer forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland og Sandnes-ordfører Norunn Østråt Koksvik sammen med flere spennende foredragsholdere for å kaste glans over Forskningsdagene.
Årets forskningsdager har et ekstra fokus på miljøvennlig energi, kombinasjoner av kunst og vitenskap og Wergelandåret.

Synliggjør forskning
I Vitenfabrikken er det gratis adgang for alle på åpningsdagen, med mulighet til å prøve ut de mange aktivitetene i utstillingen. Åpningen etterfølges av et seminar om miljøvennlig energi fra europeisk til lokalt perspektiv. I tillegg kommer for anledningen en miniutgave av Forskningstorget, som settes opp i komplett utgave dagen etter.

Forskningstorget kan også oppleves lørdag 27. september på Domkirkeplassen i Stavanger.

- Programmet i Stavanger og Sandnes er i år større og bredere enn noen gang, med spennende tilbud til små og store nysgjerrigperer. Vi satser på å være ekstra synlige i regionen i år, sier Suvada Veledar, som er regionsansvarlig for Forskningsdagene. Til daglig er hun seniorkonsulent i Strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

- Målet er å synliggjøre forskningsresultater fra regionen vår, i tillegg til å skape engasjement for forskning blant unge, sier hun.

Barnas universitet

Barneuniversitetet er et helt nytt tilbud som presenteres på UiS under Forskningsdagene. I to dager blir barn studenter på universitetet, og universitetslektor i fysikk og matematikk Inge Christ og stipendiat Ingunn C. Oddsen er først ut med barneforelesninger. Dette er et tilbud for barn mellom 10 og 13 år, og barna får god anledning til å spørre og diskutere med professorene.

- Det er første gang Barneuniversitet arrangeres i Norge, forteller Veledar, og opplyser at ideen er hentet fra Tyskland. Barneuniversitetet er et samarbeid med Ung Agenda 21.

Nytt av året er også tilbudet ”Lån en forsker”, der professor Torleiv Bilstad besøker Sandnes videregående skole og forteller hva det innebærer å være forsker.

Stjerner i sikte
Og fredag 26. september inviteres det til den europeiske forskningsmarkeringen Researchers’ Night på Vitenfabrikken. Kunst, teknologi og vitenskap virker sammen under arrangementet, som i år har tittelen ”Stjerner i sikte. Elisabeth Norberg-Schulz både synger og forteller om hvordan man kan bruke kroppen som verktøy. Fra UiS deltar også blant andre professorene Erling R. Eriksen og Viggo Pettersen.
Stand-up forskning
Forskningsdagene byr også i år på tre kvelder med forskningstandup på Sting Nere med en rekke spennende standupere. Denne formidlingsformen, hvor forskere i løpet av et kvarter, uten manus og med fynd og klem, formidler hva de forsker på og betydningen av forskningen, er verdt å få med seg. Formen har sin opprinnelse her i regionen, og er etter hvert eksportert med hell også til andre deler av Norge. I år kan du blant annet kan finne ut hva ”mandbart fruentimmer” er, et uttrykk fra høyesterettshistorien.

Konferanser
I regi av UiS inviteres det også til to konferanser under Forskningsdagene. Den ene konferansen retter fokus mot diktningen til Henrik Steffens og Henrik Wergeland. Konferansen tar opp i hvilken grad tenkningen til Steffens hadde innflytelse på Wergelands diktning.

Nettverk for feminsitisk teori og kjønnsforskning inviterer til seminaret Omkamp: Likestilling og feminisme i ny nordisk skjønnlitteratur. Nettverket retter søkelyset mot ulike tilnærminger til kunst og kultur, med særlig vekt på kjønn og kjønnethet. Det inviteres til dialog om ny, nordisk litteratur som tar opp likestilling, kjønn og feminisme.

I Arne Rettedals hus på Universitetet i Stavanger blir det, i regi av i/o/lab, vist et videoprogram med kunstnere som skal se på sammenhenger mellom kunst og bioteknologi.

Sist oppdatert av (19.09.2008)

Suvada Veledar er regionsansvarlig for Forskningsdagene 2008
Fakta om Forskningsdagene 2008
Forskningsdagene rommer over 1000 arrangementer på landsbasis, og bak disse står rundt 200 arrangørinstitusjoner. I fjor varte arrangementene til sammen i ca 2000 timer. Festivalen foregår i tidsrommet 19. – 28. september 2008.

• Forskningsdagene arrangeres i år for fjortende gang
• Festivalen går av stabelen 19. - 28. september
• Tema 2008: Miljøvennlig energi. Deltema: Kunst og vitenskap og Wergelandåret
• Norges forskningsråd står bak Forskningsdagene - i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer og næringsliv