Vil ha digital lek og læring

Annie Haver i digitalforlaget Greenbook vil gjøre norsk skolehverdag mer spennende. Målet er å levere de første elektroniske læremidlene neste høst.

– Det må være litt mer lek over læringen. Alle er ikke like flinke til å pugge seg til kunnskap fra en bok. Dessuten snakker vi om en generasjon som har vokst opp med datamaskiner. Dagens ungdom vet enormt mye, og de finner informasjonen på nettet, sier forlagsdirektør Haver.

Greenbook, som er delvis eid av Universitetet i Stavanger, er Norges første digitale forlag. Direktøren har sin første arbeidsdag i dag, og kontoret hennes på Universitetet i Stavanger er foreløpig helt tomt. Men planer er det nok av. Etter å ha bygget opp en organisasjon rundt seg, blir forlagets første mål å levere digitale læringspakker til offentlige videregående skoler neste høst.

Virtuelle verktøy
– Vi skal kontakte en lang rekke rektorer og presentere en smakebit av hva vi kan tilby. Den tekniske løsningen må være veldig enkel, og ikke så fancy at det går ut over læringen. Her er det gjort mye godt arbeid allerede, sier Haver.

Neste steg blir å rekruttere lærebokforfattere. Tre stipender på 100 000 kroner hver er utlyst.
– Uten dyktige forfattere er vi ingenting. Det kan gjerne være noen som kan tenke litt nytt, og vil gjerne ha forfattere fra Universitetet i Stavanger. Det er bare å ta kontakt, sier Haver.

I Greenbooks verden er ingen av læremidlene trykket på papir. I stedet blir det opp til brukeren å ta utskrifter alt etter behov. Selv om skriftlige kilder fortsatt skal benyttes, er poenget å utnytte mulighetene som lyd, bilde og den interaktiv teknologien gir. Det kan dreie seg om forelesninger på film eller ”pek og klikk”-programmer med virtuelle verktøy på skjermen.

– Jeg er helt overbevist om at dette er fremtiden. Samtidig kommer vi selvsagt fortsatt til å trenge boken. Dette er ikke et forsøk på å utrydde lærebokforfattere, understreker Haver.

– Aldri gjort før
Hun tror den nye jobben blir krevende, og er ydmyk i forhold til at dette er en ny bransje for henne. Hun ser likevel likheter mellom Greenbook og hennes forrige jobb i Smarthotell, hvor hun etablerte Nordens første digitale hotell.
– Fellesnevneren er det digitale aspektet, men også at det dreier seg om noe helt nytt og spennende. Begge deler handler om å gjøre noe som aldri er blitt gjort før, sier hun.

– Er du en digital racer selv, da?
– Jeg ser på meg selv som en gjennomsnittsbruker. Jeg er mye på nettet, enten det er for å kjøpe nye fliser til badet eller for å lese nyheter. Jeg liker den verdenen, sier Annie Haver.

Fakta om Greenbook:
* Greenbook Digitalforlaget ble stiftet i mai 2008, som Norges første heldigitale forlag.
* Forlaget er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Stavanger, energiselskapet Lyse, forskningsinstitusjonen Ipark og selskapet Sonans, som allerede tilbyr nettbasert videregående utdanning.
* Formålet med selskapet er å gi ut digitale læremidler for grunnskole, videregående skole, høyere utdanning og næringslivet. Målet er å bli landets ledende digitalforlag.
* Digital formidling er både miljøvennlig (derav navnet Greenbook) og økonomisk besparende. Forfatterne blir tilbudt dobbelt så høye royalties som ved papirutgivelser.
* Mer info på www.greenbook.no

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (01.09.2008)

Bilde av Annie Haver på sin første dag i jobben som direktør i Greenbook Digitalforlaget.
Bilde av styret i Greenbook, fra venstre: Geir Kristian Pedersen (daglig leder av Iris-Forskningsinvest), Dagfinn Wåge (produktsjef i Lyse Tele), Leif Morten Midtlyng (administrerende direktør i Sonans), Helge Ole Bergesen (forskningssjef ved Universitetet i Stavanger), Brit Kyllingstad (administrerende direktør i Forus Elektro Automatikk) og Svein Dybdahl (Ipark). Anne Holt, som ikke er med på bildet, sitter også i styret.
Styret i Greenbook, fra venstre: Geir Kristian Pedersen (daglig leder av Iris-Forskningsinvest), Dagfinn Wåge (produktsjef i Lyse Tele), Leif Morten Midtlyng (administrerende direktør i Sonans), Helge Ole Bergesen (forskningssjef ved Universitetet i Stavanger), Brit Kyllingstad (administrerende direktør i Forus Elektro Automatikk) og Svein Dybdahl (Ipark). Anne Holt, som ikke er med på bildet, sitter også i styret.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER