Familiesøndag på Arkeologisk museum 4. desember


På Arkeologisk museum er det koselig førjulssteming. Nå inviterer museet alle UiS-ansatte med familier til en gratis familiesøndag på museet. Velkommen til juleverksted og omvisning søndag 4. desember.

Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene. Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula.
Bli med på omvining om det gamle Jól via arkeologiske funn til vikingenes Jól i langhuset med en av våre verter, og lær om forhistoriens feiring og hvordan vi kan se forhistoriens tradisjoner i dagens julefeiring. 

Omvisningen "Jól før Jesus" begynner kl. 12.
Vi har også forhistorisk juleverksted fra kl. 13 til 15. 

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter er et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vinner også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn.

Og visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu? 

I museumskaféen selger vi risgrøtgrøt og saft.
Stor porsjon kr. 45/ Liten porsjon kr. 30
Vi har også pinnekjøtt på menyen, gratis kaffe eller saft hører med. 
Kr. 250

Les mer her: 
http://am.uis.no/besoek-museet/aktiviteter-og-foredrag/jul-paa-arkeologisk-museum/


Sist oppdatert av Ragnhild Nordahl Næss (28.11.2016)

Skriv ut artikkel print symbol
Jul på Arkeologisk museum.
Velkommen til familiesøndag på Arkeologisk museum.
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no