- Bare politisk løsning kan gi fred i Syria


Selvsagt er det håp, men akkurat nå er det blåsvart. Det gjelder både fredsarbeidet og å få inn hjelpearbeid til dem i kryssilden, understreker generalsekretær i Flyktninghjelpen, æresdoktor ved UiS og FNs spesialrådgiver for Syria, Jan Egeland.

Mandag 17.okober holdt han forelesningen «Syriakrigen. Er det håp for fred og hjelpearbeidet?»  ved UiS. Svaret på spørsmålet er: Ja, det er håp. Krigen vil ta slutt, men det kommer til å ta tid og nå er en ekstra kritisk fase.

- Hva er løsningen?

18 millioner syrere, av en førkrigs-befolkning på 23 millioner, er i nød. Krigen i Syria er blodigere og mer fryktelig enn noen annen krig siden midten av 1990-tallet. 

- Flere ble drept i Rwanda og på Balkan, men mange flere får livene sine filleristet av krigen i Syria, sa Egeland.

Han er tydelig på at det kun er en politisk løsning, ikke humanitær eller militær løsning, som kan skape fred. 

- Folk i Øst-Aleppo trenger ikke flere pledd. De trenger at det blir slutt på bombingen. Militære løsninger vil bare føre til at problemene fortsetter, sa han.

Utfordringen er å få partene til forhandlingsbordet

- Altfor mange tror enda det er mulig å vinne denne krigen. Da er det vanskelig å få dem til å forhandle. Forhandlinger forutsetter at partene er like krigstrette, og at de evner å se kompromiss, sa han.

Krevende hjelpearbeid

Per i dag er 18 byer i Syria erklært beleiret, det vil si at 860.000 mennesker lever under direkte beleiring med full militær omringning og ingen humanitær hjelp.

- Øst-Aleppo er et av stedene Flyktninghjelpen jobber mest nå. Her har 275.000 mennesker blitt bombet døgnet rundt i nesten en måned. FN har ikke klart å komme inn med noe siden 7.juni, sa Egeland.

Tekst og foto: Karoline Reilstad


Sist oppdatert av Elin Nyberg (17.10.2016)

Skriv ut artikkel print symbol