Hele verden til Ullandhaug

Aserbajdsjan, Colombia, Kina, Russland, Kasakhstan, Spania, Bangladesh, Sverige, Kamerun, Tyskland, Ukraina, Frankrike ... Hele verden har kommet til Ullandhaug for å studere ved Universitetet i Stavanger. Blant dem er Sheraz Mubashar fra Pakistan og Vincent Akpojevwe Oteri fra Nigeria.

Endelig har studentene kommet til Ullandhaug, og de første som har begynt å myldre på campus er de utenlandske studentene. 219 studenter fra alle verdensdeler. 20 studenter fra Kina og like mange fra Frankrike. 18 fra Russland, 14 fra Nigeria og 14 fra Tyskland. 46 land fra hele verden er representert. To av dem er Sheraz Mubashar fra Pakistan og Vincent Akpojevwe Oteri fra Nigeria. De skryter av den velorganiserte og varme mottakelsen de har fått ved UiS.

– Vi har fått en veldig varm mottakelse. Det er et veldig godt organisert mottakerapparat her ved UiS, forteller Sheraz Mubashar fra Pakistan som på onsdagens grillfest ble kjent med Vincent Akpojevwe Oteri fra Nigeria. Begge skal studere Master of Petroleum Engineering.

Venner i Stavanger
– Jeg kom hit til Stavanger fordi jeg har hørt at utdanningen er god. Jeg har også forstått at UiS har et godt samarbeid med næringslivet, og derfor tror jeg dette studiet vil gi meg et godt grunnlag for å etablere meg som ingeniør på det internasjonale oljemarkedet, sier Oteri som har studert ved universitetet i Benin før han kom til Stavanger.

Oteri fikk vite om studiet av noen venner i Benin som har studert her.
– Jeg har åtte venner her fra før, sier Oteri som slettes ikke synes at det er noe skremmende å komme hele veien fra Nigeria til Norge. Han framhever i likhet med Mubashar at opplegget for de internasjonale studentene er veldig bra organisert. Han har fått mange venner allerede, kun etter fire dager i Norge.

Internasjonal uke
Orienteringsuka for de internasjonale studentene er lagt til uka før semesterstart og varer fra tirsdag 12. til søndag 17. august, hvor de fire første dagene er satt av til en rekke presentasjoner og nyttig informasjon i Arne Rettedals hus. Dermed blir de internasjonale studentene varme i trøya før studiestart og deres norske studiekolleger dukker opp.

Det er Enhet for studentservice som har hovedansvaret for mottak og program, men de samarbeider tett med Utdanningsavdelingen, Studentsamskipnaden, Studentorganisasjonen StOr og International Students` Union.

– Vi gir studentene en god del praktisk informasjon om det å være student ved UiS og om det å bo i Stavanger. Vi tilbyr dem introduksjon i it`s learning, presentasjoner av buss- og banksystemet, orientering om norsk kultur, samt flere sosiale sammenkomster og myer mer, forteller Magdalena Brekke, rådgiver for internasjonalt opptak ved Enhet for studentservice og Erika Torgersen, koordinator for mottaksprogrammet.

Brekke påpeker at det er svært viktig å ha en slik innføringsuke for de internasjonale studentene, ettersom de kommer fra forskjellige kulturer og vet lite om norske forhold.
– Vi gjør det lettere for dem å finne seg til rette og skape et sosialt nettverk, sier Brekke.

Økt antall utenlandske studenter
I år har Enhet for studentservice økt programmet med én dag i forhold til tidligere år da det blir stadig flere utenlandske studenter ved UiS. I fjor begynte 190 internasjonale studenter på UiS, i år er det 219. Flere engelskspråklige programmer gjør at det er lettere for utenlandske studenter å studere her. I høst tilbyr UiS 7 studieprogrammer for engelsktalende.

– Vi merker at antall studenter øker og vi ser at vi må ha fire dager til å informere om studiet og det å være student i Stavanger og Norge. Programmet er ganske tett, det skjer noe hele tida og studentene trenger tid til å fordøye informasjonen, sier Brekke, som sammen med de andre på Enhet for studentservice har den travleste tiden på seinsommeren og ved semesterstart.

Så får vi håpe at det positive førsteinntrykket som Sheraz Mubashar og Vincent Akpojevwe har fått bare blir ytterligere bekreftet når de norske studentene kommer i neste uke og skal begynne det nye studieåret.

Sist oppdatert av Bjarte Hoem (18.08.2008)

Selv om Sheraz Mubashar fra Pakistan og Vincent Akpojevwe fra Nigeria har reist langt hjemmefra, føler de seg allerede hjemme i Stavanger. Begge roser den varme mottakelsen de har fått ved UiS.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER