Forskningsdagene 2016


I morgen sparkes forskningsdagene i gang. Hva har egentlig stedsnavnene Øksnavad og Forus til felles med de mer kjente stedene Oxford, Stratford og Frankfurt i Storbritannia og Tyskland? Hva skjer inni kalkstein når man pumper inn vann? Og visste du at det var FNs år for belgfrukter? Dette og veldig mye mer lærer du om under årets Forskningsdager.

Flere forskere og studenter fra UiS er med på Forskningsdagene som starter 21. september.

Ta toget med stedsnavnprofessor Inge Særheim til Egersund. Finn ut om forskere faktisk kan være morsomme på Kåkå kverulantkatedralen eller se ph.d-kandidater konkurrere i forskningsformidling på Folken.

for Forskningsdagene i Stavangerregionen er tettpakket med interessante, morsomme og ikke minst lærerike aktiviteter, foredrag og debatter. Mellom 21. september og 2. oktober skal et mangfold av forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner i Stavangerregionen vise fram hva de forsker på og hvordan dette er nyttig for oss som bor i regionen.

Vi har for eksempel hele 14 utstillere på årets i Stavanger sentrum lørdag 24. september, og disse har fått i oppgave å vise både kreativitet, formidlingsglede og de skal engasjere publikum. Her stiller prorektor Dag Husebø opp som leder for en jury bestående av fire barn, som skal kåre torgets beste stand.

Og søndag er det den tradisjonelle Matløypa på Ullandhaug.

Nytt av året er et samarbeid med Article Biennalen. Her kombineres kunst og forskning. På på Salongen på Sting kan du få både vitenskapelig påfyll og kunstneriske inspirasjoner, i tillegg til en utsøkt coctailopplevelse.

Vi har også en på programmet – hvor vi utfordrer et debattpanel med spørsmålene «På hvilke måter utfordrer migrasjonen oss?» og «Hva skjer med religion og kultur i et samfunn i endring». Denne er allerede onsdag 21. kl 19, på Kåkå Kverulantkatedralen.

Forsker grand prix

Under Forskningsdagene arrangeres forskningsformidlingens grand prix hvor forskerne som deltar har fire minutter på seg til å fortelle, forklare og engasjere publikum med sin forskning.

Her er fire ph.d-stipendiater fra UiS i sving, Monica G. Mitchell fra IGIS, Jaspreet Singh Sacheva fra IOR, Silje Eikanger Kvalø fra IGIS og Murshid M. Ali som har tatt sin phd ved Handelshøgskolen. I tillegg stiller Jørgen Erland Linde fra SUS og Silje Dragsund Aase fra VID Misjonshøgskolen

Dette skjer på Folken tirsdag 27. september kl. 18.30

Det er dere som er publikum i salen som ved hjelp av mentometerknapper, er med på å stemme fram vinneren. Så her gjelder det å møte opp og hjelpe fram kandidaten fra ditt fakultet.
De to beste fra Folken går videre til den nasjonale finalen i Bergen, som arrangeres av Forskningsrådet 1. oktober.

Forskning sprenger grenser

Forskningsdagene er en nasjonal festival som hvert år arrangeres i regi av Forskningsrådet. Fra 21. september til 2. oktober blir det over 1000 arrangementer over hele landet.

Og i 2016 har Forskningsdagene grenser som tema Mennesker, ideer, penger, data, dyr, planter og energi krysser stadig synlige og usynlige grenser. Så under årets Forskningsdagene skal det handle om alt fra flyktningestrømmer, klimaendringer, sikkerhet og globalisering til Big data og grenseprengende forskning.

Forskningsdagene i Stavanger-regionen består av flere samarbeidspartnere som bidrar til et fyldig og variert program for alle aldersgrupper.

Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Programmet for årets Forskningsdager (pdf)

 


Sist oppdatert av Ragnhild Nordahl Næss (20.09.2016)

Skriv ut artikkel print symbol