Opprykk til professor - Helge Sørheim


Helge Sørheim har blitt tildelt personlig opprykk til professor. Han er dermed den fjerde i rekken av professorer på Arkeologisk museum.

Komiteen som har vurdert Sørheims søknad trekker fram at hans faglige styrke ligger på inngående kjennskap til Vestlandets arkeologi og historie med bred og dyp empiriske kunnskap innenfor det arkeologiske felt som interesserer ham mest, og han har skrevet de fleste av sine tekster, konsentrert til perioden fra romersk jernalder til høymiddelalder. De understreker også at Sørheim de senere årene bevist har arbeidet med å publisere på engelsk.

Sørheim har jobbet på Arkeologisk museum siden 1998. Han tok en doktorgrad i arkeologi i 2010, med fokus på sentraldannelse på Vestlandet mellom år 200 og år 1200 e.kr. Tidligere har Sørheim jobbet på Sunnmøre museum, Borgundkaupangen, Vitenskapsmuseet NTNU, ved UiO og Høgskolen i Volda.

- Jeg setter pris på utnevnelsen, spesielt siden jeg jobber på museum. Da vi ikke driver med undervisning her, har dette vært et av problemene for å oppnå professorkompetanse, sier Sørheim.

Han har nærmest uavbrutt vært tillitsvalgt i Forskerforbundet siden 1990, og en av hans kampsaker er nettopp at museumsformidling bør kunne kompensere for manglende klasseromsundervisning.

Sørheim er med sine 67 år pensjonist til høsten. Han er glad for at han oppnådde professortittelen før pensjonsalderen, og understreker at han ikke har tenkt å legge vekk forskningen helt.
- Jeg har planer om både bok og artikler, sier Sørheim. 


Sist oppdatert av Ragnhild Nordahl Næss (19.05.2016)

Skriv ut artikkel print symbol