Inspirerer til forskning


- Vitenfabrikken viser på en utmerket måte fram det vi jobber med på Universitetet i Stavanger, sa dekan Øystein Lund Bø ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet da han klippet snora til utstillingen om partikkelfysikk og kosmologi på Vitenfabrikken i Sandnes.

Samtidig gjennomførte UiS og Vitenfabrikken sin Master Class i partikkelfysikk for elever i videregående en serie forelesinger knyttet til utstillingen.

- Vi valgte litt spekulative tema som sorte hull, superstrenger og såkalte baby-univers denne dagen, innrømmer professor Anders Tranberg ved Institutt for matematikk og naturvitenskap og hovedansvarlig for UiS sitt samarbeid med Vitenfabrikken.

 Kosmos i skuddet

- Dette samarbeidet og den økende interessen for kosmos er gledelig og vi er svært fornøyd med at vi får vist fram noen av våre mest spennende forskningsaktiviteter innenfor kosmologi og partikkelfysikk, sier Tranberg.

Dekanen legger på sin side til at det var kunnskapen om ting med et visst filosofisk tilsnitt som i sin tid fikk han til å studere fysikk.

- Det var noe tiltrekkende med den merkelige oppførselen til tid og rom og små snåle partikler, og jeg er sikker på at mange av de som er innom utstillingen motiveres til å fortsette med å utforske naturen, sier Bø.

Interaktivt

Utstillingen på Vitenfabrikken inneholder interaktive stasjoner og en oversikt over fundamentalfysikkens historie. Oppdagelsen av Higgs-partikkelen i 2012 var en triumf for The Large Hadron Collider ved CERN, og bekreftet den såkalte Standard-modellen for elementærpartikler.

Denne modellen, sammen med tyngdekraften, beskriver alle eksperimenter som er utført på jorden noen gang.

Kosmologiske observasjoner har imidlertid vist, at standardmodellen ikke er komplett. Fenomener som Mørk Materie, Mørk Energi, Inflasjon og asymmetrien mellom materie og anti-materie passer ikke helt inn. 

Nye eksperimenter

Utstillingen  viser hvordan formuleringen av Standard-modellen fant sted, hva statusen til modellen er, hva de sentrale resultatene fra partikkelfysikk og kosmologi sier og ser fram mot nye eksperimenter, observasjoner og teoretiske fremskritt.

Mer om utstillingen finner du her: http://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/aktiviteter/utstillingsapning-partikkelfysikk/

Tekst: Lars Gunnar Dahle
Foto: Jan Inge Haga

 

 


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (08.04.2016)

Skriv ut artikkel print symbol
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no