Mattemester på UiS

Abel-prisvinner John Griggs Thompson klarte kunsten å trekke folk til matteforedrag på en solskinnsdag.

Amerikanske John Griggs Thompson fikk Abel-prisen 2008 sammen med Jacques Tits fra Frankrike. Tits kunne ikke komme til Universitetet i Stavanger (UiS) på grunn av sykdom, men til gjengjeld ga Thompson en kjapp innføring i noen av hans tanker om tall. Torsdag ettermiddag holdt han foredrag for studenter og ansatte ved UiS.

Uforståelig begynnelse

Årets to Abel-vinnere har fått prisen for sine arbeider og prestasjoner innen algebra, og da særlig for utformingen av moderne gruppeteori. Abel-prisen deles ut årlig til en eller flere personer som har gjort fremragende arbeid innen matematikk, så derfor var det kanskje litt overraskende for noen å høre den erfarne matematikeren Thompson fortelle om sitt første møte med avansert matte.

- Det var interessant, men jeg klarte ikke helt å forstå hva det betydde.

I år fikk dessuten prisvinner Thompson delta under åpningen av Vitenfabrikken i Sandnes.

Sist oppdatert av (22.05.2008)