1B1 gjør suksess i New York

Det unge strykeorkesteret 1B1 kom nylig hjem fra en svært suksessfull konsertrekke i New York der de ble hyllet for sitt arbeid. – 1B1 gjør meg veldig stolt. De er talentfulle, og verden venter på dem, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Konsertene var innledningen på 1B1s samarbeid med den nystartede artist-drevne National Sawdust-scenen i Brooklyn, hvor storheter som Philip Glass, Suzanne Vega, og John Zorn er tilknyttet som rådgivende styre.

– Verden venter på dem
På 1B1s første konsert på National Sawdust på torsdag for to uker siden fremførte orkesteret Griegs Holbergsvariansjoner på to forskjellige måter, først i samspill med den briljante pianisten Christian Ihle Hadland, deretter i en re-komponert og improvisert utgave med komponist og jazzpianist Erlend Skomsvoll.

I april ble 1B1 valgt som den første satsingen til nystartede Talent Norge AS, som i samarbeid med Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Cultiva ga ensemblet 3 millioner kroner for 2015, med intensjon om samme bidrag i 2016 og 2017. En svært begeistret kulturminister, Thorhild Widvey var en av de mange som var til stedes i salen og fikk med seg 1B1 sine konserter.

– Da jeg startet Talent Norge var det nøyaktig dette jeg så for meg. 1B1 gjør meg veldig stolt, ikke bare fordi det var det første vi støttet, men også fordi de er et strålende eksempel på samarbeid mellom statlig og privat støtte. 1B1 er unge, de er talentfulle, og verden venter på dem.

Mektig opplevelse
Sammen med stjernekoret Choir of Trinity Wall Street fremførte 1B1 også musikk fra den Oscar-vinnende filmen Den store skjønnheten. Grunnlegger og styremedlem av National Sawdust, Valerie Dillon, var også svært imponert over det hun fikk se og høre.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor brilliant dette var. En veldig vakker og mektig opplevelse.

1B1 ble grunnlagt i 2008 av den visjonære fiolinisten og pedagogen Jan Bjøranger. Orkesteret er satt sammen av fremragende profesjonelle musikere og musikkstudenter fra Sørvest-Norge, som alle deler et ønske om å lære, en vilje til å arbeide hardt og en lidenskap for musikk av alle slag. Hovedkjernen i 1B1 er Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger sine egne strykestudenter.

Retunerer til New York
I mai 2016 returnerer 1B1 til New York for et nytt og mer utvidet program på National Sawdust. Da skal de også fremføre et spesialskrevet verk i forbindelse med Hubble-teleskopets 25-årsjubileum. Stykket ble skrevet av New York-komponisten Paola Prestini, som også er kreativ leder for National Sawdust.

– 1B1 representerer mye av det National Sawdust står for. Jeg beundrer innlevelsen, talentet og eventyrlysten deres. Fremføringen av Den store skjønnheten med scener fra filmen er en av de vakreste konsertene jeg har sett. Bravo! Vi gleder oss veldig til å ha 1B1 tilbake hos oss til våren, sier Prestini.

Les mer om 1B1 på deres egen nettside.

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (24.11.2015)