Portalen er på plass


Portalen i Abbedens hus ved Utstein Kloster ble fullendt denne uken. Toppsteinen i kleber veier omlag 200 kilo og holder den tre meter høye inngangsbuen på plass - uten nagler og kun ved egen vekt og form. Steinkonservator Ann Meeks ved Arkeologisk museum er godt fornøyd med resultatet.

- Toppsteinen måtte ha helt nøyaktige mål for å passe med sidesteinene. Det gikk på millimeteren! Hadde steinen vært en halv millimeter bredere hadde vi ikke fått den plassert, sier Meeks.

Meeks har arbeidet med de svære steinene i hele høst, med god hjelp av Jos Otten i Faberbygg. Abbedens hus bygges i middelalderstil over en ruin ved det gamle munkeklosteret. Arkitekt Helge Schjelderup har formet byggningen, Meeks portal og vinduer. Huset inngår i Riksantikvarens prosjekt for gjenbruk av ruiner og SR-bank har gitt over 7 millioner for å ferdigstille prosjektet.

Som i middelalderen
- I og med at steinblokkene ikke monteres sammen, men holdes på plass av toppsteinen, var det svært spennende å se om buen i det hele tatt ville stå. Vi har prøvd å lage portalen slik som de gjorde i middelalderen, med hammer og meisel, men har jo også tatt i bruk vinkelsliper for å forme de store klossene, sier Ann Meeks.

Murerne som lager Abbedens hus har ventet utålmodig på Ann og portalen. De skal nå fortsette å mure en halvannen metert bred mur rundt inngangspartiet. De lille huset skal etter planen brukes til møterom, utstillinger , butikk  - og det er til og med rom for en liten kafeteria.

Hugger vinduer
- Nå arbeider vi med å forme to vinduer som skal stå på sørsiden av bygget. Vinduene lages etter samme middelalder-prinsipp. Heldigvis har vi litt bedre tid denne gang, murerne har nok å gjøre og går ikke tippende og venter på at vi skal bli ferdige, sier Meeks.

Vinduene skal på plass i månedskiftet januar-februar og er man heldig kan man ta en kopp kaffi i Abbedens kafeteria i 2010.

 

 


 

 

 


Sist oppdatert av (04.12.2009)

Skriv ut artikkel print symbol
Det gikk på millimeteren! Hadde steinen vært en halv milimeter bredere hadde vi ikke fått den på plass, sier Meeks.
Det gikk på millimeteren! Hadde steinen vært en halv millimeter bredere hadde vi ikke fått den på plass, sier Meeks.