Nye smaker gav mersmak

Det var smaksløkene som skulle utfordres da 97 elever fra Madlavoll og Madlamark skole var samlet til foredrag på Barneuniversitetet i Stavanger, mandag 26. september. Temaet for foredraget var ”Smaker salt søtt?”. Elevene fikk seg en smakfull opplevelse på UiS.

Førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole ved UiS, Kai Victor Hansen, engasjerte elevene og tok dem gjennom fire ulike forsøk som både skulle opplyse og overraske.

Ett av forsøkene gikk ut på å smake på sukker og kanel samtidig – med og uten luktesans. Nicole Sandhaug (11) fra klasse 6B på Madlavoll skole kunne fortelle at hun ble svært overrasket av resultatet.

- Jeg visste ikke at vi ikke kunne kjenne kanelsmaken uten å lukte. Det var først da jeg pustet gjennom nesa at jeg kjente begge smakene på tunga. Det var rart, bekreftet hun.

”Den femte smak”
Et annet forsøk var å smake på en brødbit dyppet i soyasaus. Men smaker soyasaus søtt, salt, syrlig eller bittert?

- Vi lærte om en femte smak som heter umami som jeg ikke hadde hørt om før, forteller Amalie Midbøe Pallesen (10) fra klasse 6C på Madlavoll skole.

- Den finnes i soyasaus. Men smaker ikke godt sammen med brød i hvert fall, fortsatte hun.

Gode måltidsopplevelser
Barneuniversitetet ble arrangert på UiS for fjerde år på rad, og inngår i programmet for Forskningsdagene. Temaet om smak hadde som hensikt å bevisstgjøre barna på hvordan de bruker smakssansen når de spiser, og å lære dem å skape gode opplevelser med mat og måltider.

- Det er viktig at barn får teste smakene sine tidlig og blir kjent med de ulike grunnsmakene vi har. Denne bevisstgjøringen bidrar til de gode måltidsopplevelsene, forklarer Hansen.

Blindtest
Et tredje forsøk elevene utførte var å smake på ulike typer cola, uten å vite hvilket merke det var. Deretter skulle de stemme på den brusen de likte aller best. Resultatet gav en seier til Grans Cola, som tilsier at colaen ikke nødvendigvis trenger å selge mest for å smake best.

- Det kan være lommepenger å spare hvis en ikke tenker på hvilket merke som er mest populært, forteller Hansen.

Forskeren, som til daglig foreleser for et noe voksnere publikum, kunne fortelle om ivrige og lydige barn, og at forskjellen på å undervise for barn og voksne egentlig ikke er så stor.

- Det handler om å ta publikum på alvor og gi klare instruksjoner. Jeg synes det er viktig at elevene tidlig får muligheten til å se og oppleve hva det er vi gjør her på universitetet, sier Hansen.

Mersmak
Barna var både aktive og lærelystne. Og jubelen var stor da det siste forsøket var å kjenne på hvordan motpolene salt og søtt hever smaksopplevelsen. Da var det nemlig sjokoladen ”Smash” det skulle smakes på. Nettopp det gav elevene Nicole og Amalie mersmak.

- Jeg kan godt gå her når jeg blir større, sa Amalie Midbøe Pallesen med et smil.

Forskningsdagene er en nasjonal festival som arrangeres av Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, biblioteker, museer og næringsliv i en rekke byer. I fjor var det over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører i hele landet.

Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Les mer om Forskningsdagene 2011

Tekst: Eilin Sandsmark

Sist oppdatert av Silje Stangeland (27.09.2011)

Amalie Midbøe Pallesen (10) og Nicole Sandhaug (11)