Avislesing på skjerm

Norske aviser på lesebrett er tema for et nytt forskningsprosjekt. Sammen med Mediebedriftenes Landsforening skal universitetslektor Espen Reiss Mathiesen ved UiS, forske på hva som skjer når vi går fra å lese papiraviser til å lese aviser på skjerm.

Nærmere 200 personer får utdelt lesebrett eller Ipad i prosjektet. På den måten skal deltakernes medievaner kartlegges og lesevitenskapelig problemstillinger utforskes.

Forskningen inngår i Espen Reiss Mathiesens doktorgrad i lesevitenskap ved Universitetet i Stavanger. Reiss Mathiesen er tilknyttet Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag.

- Vi skal forske på lesevitenskaplige problemstillinger som oppstår når leserne går fra papir til skjerm, tilpassing av redaksjonelt innhold og bruk av rike, såkalte multimodale tekster, forteller han.

Eget brukerforum
Deltakere til prosjektet skal rekrutteres via en lokal, en regional og en nasjonal avis. På denne måten håper forskeren å få med seg lesergrupper med ulik bakgrunn og ulike lesevaner.

- Respondentene blir fulgt opp med nye spørreundersøkelser, intervjuer og samlinger om faktisk bruk og problemer med lesebrettet, sier Reiss Mathiesen, som også skal lage et brukerforum ved hjelp av blogg, Twitter og Facebook.

Målet med brukerforumet er en pågående diskusjon om alt fra praktiske problemstillinger til morsomme løsninger og lesing av nye aviser.

Forskningsprosjektet har fått støtte fra Rådet for anvendt medieforskning (RAM).

Tekst: Silje Stangeland
(9. juli 2010)

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (03.10.2013)

Kvinne som leser avis
GÅRSDAGENS LESEVANE? Papirformatet skal under lupen i et nytt forskningsprosjekt om avislesing.
Avis på skjerm
MORGENDAGENS LESEVANE? Hvordan blir leseropplevelsen når nyhetene heller klistres til skjermen?
AD-HOC TELEFON FOR AV-HENVENDELSER

Tlf.nr. er (518) 34567