- Gildt å få prisen

Professor i fysikk Gunnar Thorkildsen er årets foreleser 2008/2009. Det betyr at en UiS-realist for annet år på rad fikk denne pedagogiske hederstittelen.

Det skjer i en tid med en smule sviktende rekruttering til realfagene, og de unge har på ingen måte matematikk og fysikk som sine yndlingsfag.

Men på UiS skjer det at matematiker Magnar Dale ble prisvinner i fjor og nå fysiker Gunnar Thorkildsen.

- Det er gildt, sier Gunnar Thorkildsen (55) på klingende sandnesisk om pristildelingen. Det er i utgangspunktet stimulerende å formidle, og det er også flott å treffe studenter og se at en kan bidra i deres læreprosess.

Engasjert og forberedt

Det er studentene selv som nominerer og stemmer på de nominerte kandidatene. I år var det 40 nominerte forelesere. I begrunnelsen heter det at Gunnar Thorkildsen gir alltid en levende og engasjerende forelesning. Han er forberedt og veldig dyktig, både faglig og til å lære fra seg. Er det noe man lurer på, er døren alltid åpen selv om det skulle være matpause, ble også nevnt i begrunnelsen.

- Prisen er vel et uttrykk for at jeg gjør noe riktig, sier prisvinneren en smule beskjedent. Nå er jeg realistisk nok til å innse at vi som foreleser for store studentgrupper kan være favorisert i denne type prosesser. Denne prisen legger et visst forventningspress på meg, men uten at det bekymrer meg noe særlig, legger han smilende til.

Gunnar Thorkildsen har et nært samarbeid med førsteamanuensis Helge Bøvik Larsen om fysikk-undervisningen.

- Jeg skulle gjerne ha delt prisen med ham, sier Thorkildsen.

To kurs

Gunnar Thorkildsen underviser to kurs i fysikk. Det gjelder grunnkurset for alle nye bachelor-studenter og et laboratoriekurs for bachelor-studenter i petroleumsteknologi og teknisk realfag.

- Det er spesielt på laboratoriekurset at vi kommer i nærkontakt med studentene. I den situasjonen møter vi også mennesket ”bak” studentene.

Nå kommer mange til fysikk-undervisningen med forskjellig bakgrunn.

- Det er ikke alle som har høyeste nivå i fysikk fra videregående. Det byr på undervisningsmessige utfordring, og vi trenger tid for å takle akkurat det, sier han.

- Derfor legger jeg stor vekt på å være godt foreberedt og ha et undervisningsopplegg som gjenspeiler dette Vi forelesere blir evaluert hele tiden, og vi tar ofte til følge innspill fra studenter for å videreutvikle undervisningen. Det gir oss muligheter til å møte individuelle behov.

- Det er også viktig å si at ledelsen ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultetet har satset på å styrke undervisningskvaliteten i de senere årene, tilføyer Thorkildsen.

Skøyter og tall

I ledige stunder Gunnnar Thorkildsen lidenskapelig opptatt av tall, kanskje spesielt fra idrettens verden. Legendariske skøytetider som 2,17,4, 16,32,6 og 15,46,6 klinger godt i ørene på fysikk-professoren som også har hyllemeter med friidrettsstatistikker.

- Jeg har alltid hatt stor glede av tallene fra idrettens verden, og det var kanskje en av grunnene til at interessen for realfag ble utviklet, sier Gunnar Thorkildsen som daglig sykler fra Sandnes til Ullandhaug for å holde seg i form.

Det gjelder å ha det både i hodet og beina.

Tekst: Egil Rugland

Sist oppdatert av (27.08.2009)

ÅRETS FORELESER: Gunnar Thorkildsen
AD-HOC TELEFON FOR AV-HENVENDELSER