Skal undervise i friluftsliv i Praha

Nylig hadde UiS besøk fra representanter fra Charles University i Praha. Reisefølget fikk oppleve brelandskapet i Hardanger og besøke lokale skoler. I oktober skal fagpersoner fra UiS på gjenbesøk, der de skal undervise i friluftsliv.

Representanter fra Charles University i Praha var nylig på besøk på Universitetet i Stavanger (UiS). På det to ukers lange besøket, fikk de reisefølget på 6 bli med på ekskursjon til Hardanger og oppleve brelandskapet og Trolltunga.

Gjensidige studiebesøk
Besøket er kommet i stand som ett av to resultat i mobilitetsprosjektet «Outdoor Learning and Health Physical Education in Cross-Curricular Education». Prosjektet finansierer gjensidige studiebesøk for grupper av lærere og studenter ved Faculty of Education, Charles University i Praha i Tsjekkia og Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Kari-Anne Svensen Malmo er administrativ kontakt ved IGIS, og Åge Vigane prosjektleder lokalt sant ansvarlig for det faglige innholdet/programmet. Sistnevnte forteller at reisefølget, bestående av 5 studenter og 1 studiekoordinator, blant annet fikk delta på ekskursjon til Hardanger sammen med bachelorstudenter i friluftsliv ved UiS.

Besøkte lokale skoler
På denne ekskursjonen fikk reisefølget oppleve brelandskapet i Hardanger, gå på Folgefonna og bli med på fjelltur til Trolltunga.

– De fikk også delta på kanotur sammen med våre førsteårsstudenter på idrett, bli med i undervisningen og besøke lokale barnehager og skoler. I tillegg foreleste gjestelærerne fra Praha i teori og praksis for våre studenter, forteller Vigane.

I begynnelsen av oktober reiser han på gjenbesøk til Praha sammen med to bachelorstudenter og universitetslektor Geirulf Tronerud. Da skal de undervise i friluftsliv og formidle gjennom teori og praksis den sentrale plassen friluftsliv har i det norske samfunnet. I tillegg til å observere praksis og undervisning i Praha og være i dialog om fremtidig utveksling av studenter.

Utveksle erfaringer
Målet med prosjektet er å bli bedre kjent med hverandres undervisnings- og fagtradisjoner innen friluftsliv, idrett og helse, og legge til rette for utveksling for studenter innen idrettsfag. Besøket i september av gruppen ledet av Marie Hronzova er første besøk i prosjektet, og vil bli fulgt opp av gjenvisitt til Praha i oktober.

Det er EØS-midlene som finansierer mesteparten av utgiftene knyttet til studiebesøkene gjennom programmet EØS bilaterale stipendprogram mellom EØS-landene (Norge, Island og Liechtenstein) og Tsjekkia. Det er den tsjekkiske partneren som er koordinator i prosjektet, er ansvarlig for søknad og rapportering samt fordeler midlene etter avtale med norsk partner (IGIS). Les mer om prosjektet her.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Åge Vigane

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (16.09.2015)

Reisefølget fikk dra på ekskursjonen til Hardanger sammen med studenter og faglærere fra UiS.