En meget SPREK mann

Han har mer enn 35 års erfaring som trener for flere av Norges beste distanseløpere, og har publisert artikler om trening i en rekke internasjonale tidsskrift. Nylig fikk Leif Inge Tjelta også formidlingsprisen for arbeidet med SPREK-prosjektet.

Leif Inge Tjelta (66) fra Ålgård er dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han har mer enn 35 års erfaring som trener for flere av Norges beste mellom- og langdistanseløpere på 80, 90 og 2000-tallet.

Han har vært landslagstrener i langdistanseløp i to perioder og skrevet en rekke artikler om trening som har blitt publisert i anerkjente nasjonale samt internasjonale tidsskrift.

Belønnet med pris
De siste årene har han også fått mye medieoppmerksomhet for innsatsen og kunnskapsformidlingen han bidrar med gjennom Stavanger Aftenblads SPREK-prosjekt.
Under semesteråpningen ved UiS 17. august ble Tjelta belønnet for arbeidet med SPREK-prosjektet, da han mottok Stavanger Forums formidlingspris.

Prisen ble delt ut av direktør Jan Hauge i Stavanger Forum foran en fullsatt Tjodhall under semesteråpningen ved UiS. I talen til prisvinneren framholdt Hauge Tjeltas sterke engasjement for å få folk opp av sofaen og påpekte at hans formidlingsaktiviteter har engasjert mange lokalt, regionalt og nasjonalt.

Trener de utrente
Det var i 2011 at ideen først dukket oppTjelta ble da oppringt av Aftenbladet som lurte på om han kunne tenke seg å trene utrente mennesker og få de i god nok form til at de kunne springe et løp.

– Jeg husker de spurte meg om jeg trodde det ville være mulig. Ja, svarte jeg. Men enkelt? Det er en annen sak, sier han.

Målet med SPREK-prosjektet er å få utrente i bedre form. I den første puljen med SPREK-deltagere var det noen som aldri hadde sprunget tidligere. Og det var noen som hadde sprunget før, men minimalt. Alle deltagerne fullførte likevel løpet til slutt, og det i god stil takket være Tjeltas innsats.

Stor leserinteresse
Flere av de første deltagerne opprettet på den tiden også en treningsgruppe som fortsatt eksisterer den dag i dag. I 2014 startet SPREK-prosjektet opp på ny. Denne gangen var Tjeltas utfordring å trene opp utrente deltagere og få de i god nok form til å kunne springe Siddisløpet.

Samtidig som han ledet prosjektet i samarbeid med Aftenbladet, har han også drevet med egen forskning. I 2014 tok han både doktorgrad og publiserte artikler om forskningen i internasjonale tidsskrift. En artikkel om hans forskning var blant de aller mest leste på nettstedet forskning.no i 2014. Han skal også skrive flere vitenskapelige artikler om SPREK-prosjektet, og den første er allerede publisert. Den handlet om leserinteressen for prosjektet.

– Aftenbladet sendte ut en spørreundersøkelse til 700 av sine lesere. Av dem svarte 25 prosent at de ofte eller alltid leste artiklene som omhandlet SPREK-prosjektet, og 16 prosent svarte at de ble mer motiverte til å komme i bedre form og bli mer fysisk aktive av å lese artiklene om prosjektet, sier Tjelta.

– Spennende og kjekt
Selv om det har tatt tid og krefter å lage et program og følge opp deltagerne i SPREK-prosjektet i tillegg til å ha full stilling som dosent ved UiS, synes Tjelta at det absolutt har vært verdt det.

– Det har vært utrolig spennende og kjekt å holde på med SPREK-prosjektet, sier Tjelta som fremdeles leder treninger hver mandag og torsdag klokka 16:30 på universitetsområdet, for alle som ønsker å delta.

Tjelta kan fortelle om et varierende antall oppmøtte på fellestreningene og sier at det kan dukke opp alt fra 70 til 200 personer på treningene. Han lover at han skal forsøke å få deg i bedre form med fellestreningene, som blant annet inneholder intervaller- og styrketreningsøkter.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Asbjørn Jensen/Maria Gilje Torheim

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (13.03.2017)

Leif Inge Tjelta har lang erfaring som trener for flere av Norges beste distanseløpere.