Lanserte digitalt dirigentstudium under dirigentuka

– Nå er det gjort, sa Morten Wensberg etter at han hadde dobbeltklikket på musetasten og dermed offisielt lansert det nye studiet «Digitale dirigentstudier». Lanseringen foregikk under åpningen av årets utgave av Dirigentuka i dag.

I dag var det over 100 deltagere som hadde møtt opp i Lille Konsertsal på Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger (UiS) for å få med seg åpningen av årets utgave av Dirigentuka. I tillegg til å få informasjon om kurset og en introduksjon av de ulike foreleserne, fikk de også være med på lanseringen av det nye studiet «Digitale dirigentstudier».

– Stor interesse
Fra høsten 2015 kan UiS tilby et splitter nytt studium, nemlig Digitale dirigentstudier. Studiet er en ny og fleksibel nettbasert tilleggsutdanning for korpsdirigenter. Dette er et pilotprosjekt som er støttet med 1,2 millioner kroner av Norgesuniversitetet – og som blant annet skal bidra til økt forskning på fjernundervisning i musikk- og dirigentfag.

Norgesuniversitetet er Kunnskapsdepartementets organ for å fremme IKT- støttet, fleksibel utdanning og samarbeid med arbeidslivet. Morten Wensberg er grunnlegger og leder for Dirigentuka. Til vanlig underviser han i dirigering ved Universitetet i Stavanger (UiS), og han er tillegg fagansvarlig for det nye studiet Digitale dirigentstudier. Han forteller at interessen for studiet har vært stor.

– UiS har økt studiekapasiteten og tatt opp nesten tre ganger så mange studenter som opprinnelig planlagt. Likevel fikk bare om lag halvparten av de kvalifiserte søkerne plass, sier Wensberg.

Et nyskapende prosjekt
Ifølge Wensberg er
prosjektet også nyskapende på flere måter. Studentene kan gjennomføre mesteparten av studiet fra eget hjemsted, bortsett fra samlinger i Stavanger under Dirigentuka, en helgesamling i januar og en i mai. UiS NettOp har bidratt med tekniske løsninger for videoteknologien som skal brukes i veiledningen av studentene i tillegg til filmproduksjon.

– Forelesningsserien i studiet er publisert på nett, som en MOOC (Massive Open Online Course) på mooc.no – det vil si at denne delen av studiet er fritt tilgjengelig på nett – gratis og åpen for alle. Vår MOOC er en av de første i Norge innen dette faget, og den første innen musikk. En-til-en-undervisningen vil foregå på nettet, via videosamtale. Vi skal også ta i bruk avansert videoteknologi som telestrator i veiledningen av dirigentstudentenes praksis, sier Wensberg.

– Kast dere ut i det
Dirigentuka er Norges største dirigentkurs, som blir arrangert i Stavanger i august hvert år. Dette er et kurs der dirigenten er i fokus.
Denne uken blir deltagerne fordelt i ulike grupper utifra hvilket hvilke korps de ønsker å dirigere helt fra juniorkorps til Symfoniorkester. I den sistnevnte gruppen, vil noen av deltagerne få muligheten til å dirigere Stavanger Symfoniorkester under avslutningskonserten fredag.

Selv om majoriteten av årets om lag 100 deltagere er norske, er det også deltagere fra Sveits, Australia, Finland og Kina. Ca 40 prosent av deltagerne er 25 år eller yngre og skal denne uken ha undervisning fra 09:00 om morgenen til 21:00 om kvelden. Wensberg oppfordret deltagerne til å være aktive under årets Dirigentuke.

– Kast dere ut i det og vær aktive. Nå er det endelig deg som dirigent det skal handle om - og ikke alt det andre rundt. Nyt det, sa Wensberg under åpningen av Dirigentuka i dag.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (10.08.2015)

– Nå er det gjort, sa Morten Wensberg etter at han lanserte det nye dirigentstudiet.