Nye grunnskolelærere fra UiS

Torsdag 28. mai ble det gjort stas på de nyutdannede grunnskolelærerne ved UiS. I alt blir det denne våren uteksaminert nesten 100 nye grunnskolelærere, som er proppfulle av fagkunnskap og didaktikk.

I en hyggelig og høytidelig seremoni med fremføring av viser, barneopera, taler, utdeling av roser og servering av kanapeer, ble avgangsstudentene på grunnskolelærerutdanningen gjort stas på ved UiS forrige torsdag.

Dette er det andre kullet av grunnskolelærerstudenter som blir utdannet ved UiS, etter utdanningsreformen fra 2010.

Stod for underholdningen
I 2009 vedtok regjeringen en lærereform som blant annet innebar delt lærerutdanning. Studentene må velge mellom to løp som skal gi dem kompetanse til å undervise på ulike trinn i grunnskolen, 1-7. trinn eller 5-10. trinnGrunnskolelærerutdanningen gir bachelorgrad etter tre år, men undervisningskompetanse oppnås først etter fire år.

Under avslutningsseremonien for det andre kullet med grunnskolelærere som har blitt utdannet ved Universitetet i Stavanger var det flere kunstneriske innslag. Dette var det studentene selv som stod for. Hele gruppen som har hatt valgfaget musikk, fremførte deler av en egenprodusert barneopera som dagen etter skulle fremføres for en 5. klasse.

– Se barna
I tillegg framførte Hilde Selvikvåg to viser –  en egenkomponert og en vise som hun har oversatt fra engelsk til jærsk. Selvikvåg er både pop-artist, visesanger og er nå også ferdig med utdanningen sin på grunnskolelærerutdanningen 1.-7. trinn ved Universitetet i Stavanger, og kan stolt kalle seg grunnskolelærer.

Instituttleder ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk, Elin Marie Thuen oppfordret i sin hilsen alle de ferske lærerne om å se barna og å se forbi det som av og til kan være en bråkete fasade. Mens førsteamanuensis i norsk, Lars Rune Waage, gav dem gode ord og dikt av Arne Garborg med på veien videre.

Tilfører skolene kompetanse
Studentene som torsdag ble gjort stas på, skal nå ut i arbeidslivet og tilføre skolene etterlengtet kompetanse. En og en av dem ble tildelt rose og håndtrykk med lykkeønskninger, og den flotte buketten av studenter ble samlet til å ta bilde før de kunne kose seg med kanapeer og forfriskninger.

De fleste av de nyutdannede lærerne, skal ut i jobb i grunnskolen. Men flere skal videre på masterutdanning eller ta videreutdanning i fag som de ikke fikk plass til i det 4-årige løpet.

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (08.06.2015)

Studentene viste frem egenprodusert barneopera under avslutningsseremonien.
Studentene viste frem egenprodusert barneopera under avslutningsseremonien. Foto: Kjersti Gjedrem.