Gjennomførte eksamen foran skuelystne i sentrum

– Jeg har blitt stoppet flere ganger av folk som spør om det går bra med meg, ler UiS-student Johanne Woie. På fredag avholdt hun danseeeksamen innen site specific - til glede for turister og andre skuelystne som hadde tatt turen til byen.

På fredag var avgangskullet i dans ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger lokalisert på flere steder rundt omkring i Stavanger sentrum. De gjennomførte sine eksamenerer innen site specific, som er et type kuntverk som er knyttet opp mot et spesifikt sted.

Pugget latin
UiS-student Johanne Woie valgte Stavanger katedralskole som sin «location». I forestillingen hennes har hun derfor valgt å trekke inn skolens arkitektur og naturen rundt skolen og knyte det opp mot handlingen i Alexander Kiellands bok «Gift» og om lille Marius, som døde av for mye latin.

– Jeg har valgt å dra inn noe av bokas handling inn i min forestilling og jeg har blant pugget mange linjer på latin fra Tacitus sin «Historiae» fordi det i Kiellands Gift blir forklart hvordan lærerne «kunde få gnide elevenes pander mot Tacitus», sier hun.

En annen tidsepoke
I forestillingen er
Johanne kledd i svart fra topp til tå. Hun har på seg bukser, en lang frakk, sorte sko og en sort gammeldags lue og ser ut som hun kommer fra en annen tidsepoke. Plutselig begynner hun å snakke latin, og tilfeldige forbipasserende begynner å bli nysgjerrige og vil finne ut hva som skjer. Noen av dem stopper opp og ser på forestillingen, andre går forbi, men snur seg et par ganger på veien.

Plutselig hopper Johanne opp i et tre, hun legger hodet på skakke og faller sakte, men sikkert nedover og blir liggende urørlig på bakken. Noen forbipasserende stopper opp og ser ut som de vurderer å løpe til stedet og hjelpe henne opp. Før de ser at hun kryper videre langs bakken.

Vil hjelpe
– Jeg har øvd på dette stykket i flere uker nå på akkurat dette stedet. Og det er mange som har kommet springende mot meg for å hjelpe meg opp. De har ikke skjønt hva jeg har holdt på med og at dette faktisk er en del av en danseforestilling, ler Johanne Woie.

På fredag var også sensor og flere lærere fra Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger i gatene for å få med seg Johanne og de andres danseforestillinger.

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (27.05.2015)