En av fire er menn

Av 92 studenter på barnehagelærerstudiet er 22 gutter. Roy Marius Helgeland er en av dem. – Jeg ville bli barnehagelærer fordi jeg synes det er et variert og spennende yrke, sier han.

Roy Marius Helgeland fra Nedstrand studerer til å bli barnehagelærer ved Universitetet i Stavanger. Han ville bli barnehagelærer fordi han synes det er et variert og spennende yrke.

Første gang han lekte med tanken om valg av studie, var da han var med moren i barnehagen der hun jobbet og ventet på at hun skulle bli ferdig. Mens han ventet, fikk han leke med barna og synes det var veldig givende.

Betyr noe for andre
Han mener at å jobbe med barn gir en unik glede og merverdi, og han liker tanken på at han kan bety noe for andre i en så viktig periode av livene deres. Han var også opptatt av å skaffe seg en sikker og meningsfull jobb.

På UiS har det blitt gjort tiltak for å øke rekrutteringen av menn til barnehagelærerutdanningen som å plassere guttene i samme klasse og sørge for at de får mannlige praksislærere. Disse tiltakene har gitt god effekt. For noen år siden var det bare 8-9 prosent gutter blant barnehagelærerstudentene. Nå er 25 prosent av studentene menn, og UiS er dermed best i landet i barnehagelærerklassen, skriver Stavanger Aftenblad.

Helgeland var ikke opptatt av hvor mye han kom til å få i lønn da han søkte om studieplass på barnehagelærerutdanningen ved UiS. Men ferske tall fra Gjesdal og Stavanger viser at barnehagelærerstudenter som Roy Marius kan forvente seg en lønn på henholdvis 410.000–478.000 kroner og 418.000-490.000 kroner når de er ferdig utdannet, ifølge Aftenbladet.

Trenger ulike typer
Andreårsstudenten mener at det ikke er en «viss type» som kan jobbe i barnehager, og mener at barnehagene trenger mange forskjellige typer mennesker. Han synes det er bra at flere menn nå ønsker å bli barnehagelærere i Stavanger-området, og synes det er kjekt med mange gutter i klassen.

– Barn trenger både mannlige og kvinnelige rollemodeller, så det er viktig å få flere menn inn i barnehagen. Jeg tror barnehagene har mye å hente i å få inn flere ulike typer mennesker. Det viktigste er i grunn at du liker å være med barn og at du møter barna på en god måte. Det er også viktig at du liker å utforske sammen med barna, sier han.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (10.04.2015)

Roy Marius Helgeland er barnehagelærerstudent ved UiS.