Studenter gikk i vannet for å lære

Idrettsstudenter fikk kjenne på kroppen hvordan det oppleves å ramle i sjøen midtvinters. I det kalde vannet trente de på å redde seg selv og andre.

En grå januarformiddag hoppet 20 studenter frivillig i Vågen i Stavanger sentrum. Studentene går andre året på bachelor idrett, og dette var «kick off» for vårsemesteret. Samtidig er stuntet en viktig del av utdanningen.

- Det å kjenne på hva kaldt vann er, gir en god tilbakemelding om egen atferd under slike forhold. Å falle i sjøen om vinteren kan være svært alvorlig fordi musklene forholdsvis hurtig mister sin normale kraft og du utmattes relativt hurtig, sier Geirulf Tronerud som er universitetslektor i idrett.

Respekt for kaldt vann
Den kalde dukkerten gir studentene erfaringer de ikke får ved å trene i mer behagelige omgivelser.
- De skal ha vært gjennom hva det vil si å redde andre, og seg selv, under andre forhold enn det de normalt opplever i et oppvarmet svømmebasseng. Dette gir dem respekt og mulighet for refleksjon omkring selvberging og livredning i kaldt vann, sier Tronerud.

Etter å ha stupt i vannet og reddet opp en dukke, øvde studenten på hjerte-lunge-redning på land. I gjennomvåte klær og temperaturer mot null, holdt de på i flere timer.
- HLR på land i etterkant var det de opplevde som den virkelig kalde delen av «testen», sier Tronerud.

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (21.02.2014)

To studenter svømmer med en dukke mellom seg.
Studenter på bachelor idrett startet semesteret med livredning i Vågen i Stavanger sentrum.