Stavangersk admiral med stor innflytelse

Admiral Cornelius Cruys (1657-1727) fra Stavanger var en av Peter den stores mest betrodde menn. Nå foreligger en ny og oppdatert utgave av professor Torgrim Titlestads bok ”Tsarens admiral – Cornelius Cruys”.

Skreddersønnen Nils Olsen, som senere ble Cornelius Cruys, ble født i Stavanger mens hekseprosessene fortsatt herjet i Norge, en tid da Europa sto framfor store forandringer.

Peter den store var i ferd med å realisere sin visjon om et nytt Russland som maritim stormakt, og Cruys var mannen han trengte for å gjøre dette mulig. Sammen kjempet de mot tyrkerne i sør, og bidro til å knuse det svenske herredømmet i Østersjøen i Den store nordiske krigen. Samtidig bygget de en av Europas vakreste byer, St. Petersburg, hvis skjønnhet for alltid vil stå i skyggen av alle som døde under bygningsarbeidet.

Stor innflytelse
- Cruys hadde stor betydning i utlandet som en av keiserens mest betrodde menn, og regnes blant de ti viktigste maktperser i det russiske hierarkiet i sin levetid. Han hadde stor innflytelse i viktige avgjørelser. I tillegg var Cruys selv tidlig i 40-årene da han ble håndplukket til tjeneste hos den 20 år yngre keiseren. Trolig var han også en farsfigur for den unge Peter, forteller Titlestad, som er professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS.

Forskning i Russland
Titlestad har vært en av drivkreftene for den europeiske Cruys-forskningen. I tillegg var han en av grunnleggerne for Cornelius Cruys-stiftelsen i 1993. Han har gjort flere forskningsreiser til Russland, blant annet St. Petersburg, Moskva og Taganrog ved Asov-havet. Han har tidligere redigert, forfattet og publisert flere bøker om Cornelius Cruys. ”Tsarens admiral – Cornelius Cruys” ble første gang gitt ut i 1999. Nyutgivelsen er en grundig gjennomgang av denne.

Liksom andre nordmenn har etterlatt seg spor i diktningen og kulturens verden, var Cruys en av de få som fikk privilegiet å være med å utforme Europas utvikling på 1700-tallet. hvor Cruys selv skulle spille en viktig rolle som en av Peter den stores nærmeste medarbeidere.

- Cruys var fra Stavanger
Historieprofessoren vil ikke være med på å avfeie Cruys’ Stavanger-bakgrunn. Han opplever innimellom å bli spurt om hvorfor han interesserer seg for en som flyttet fra byen som barn.

- Mange spør meg: ”Hvorfor bruke tid på en som dro fra Stavanger som ung og glemte Norge?”. Da svarer jeg at Cruys forlot byen i 14-årsalderen. Når man er sosialisert i egen kultur fram til ungdommen, som jo Cruys var, så beholder man den kulturen. Derfor var han fra Stavanger, fastslår Titlestad.

Sist oppdatert av (17.06.2011)

Bilde av Titlestad ved Cruys-statuen
Historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger er aktuell med en ny utgave av boken "Tsarens admiral – Cornelius Cruys". Her ved Cruys-monumentet på Østervågkaien i Stavanger sentrum.