Lanserte ny versjon av digital tekstsamling

Torsdag 10. februar ble en ny versjon av Middle English Grammar Corpus (MEG-C) lansert på UiS sine nettsider. Dette er en digital tekstsamling av nytranskriberte engelske tekster fra middelalderen.

Mer enn 400 engelske tekster fra sen middelalder ble nylig lagt ut på Forskere fra hele verden får dermed tilgang til helt nytranskriberte tekster i forskjellige format tilpasset ulike forskeres behov.

Torsdag 10. februar var Jeremy Smith fra Universitetet i Glasgow til stede på et seminar og presenterte prosjektet og prinsippene bak tekstsamlingen. Prosjektleder Merja Stenroos ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS introduserte MEG-C 2011. Denne nye versjonen 2011.1 inneholder både nytt materiale og nye funksjoner sammenlignet med den forrige versjonen.

Les tidligere artikkel: Unik tekstsamling lanseres ved UiS.

1000 tekster
Tekstsamlingen er bygget opp av forskere knyttet til Middle English Grammar Project ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS i samarbeid med forskere ved universitetene i Glasgow og Oxford. Den helt spesielle tekstsamlingen skal til slutt telle opp mot 1000 tekster.

Tekstene utforskes sosiolingvistisk og filologisk, og målet er en storstilt studie av språklige variasjoner i det middelalderengelske språket.

Vibeke Jensen disputerte i oktober 2010 med et arbeid som springer ut fra dette prosjektet. Hennes avhandling var en dybdestudie av senmellomalderdialekten (ca 1350-1450) i Yorkshire, England. Målet med avhandlingen var å avdekke eventuelle sammenhenger mellom språklig variasjon og geografiske, kronologiske og sosiolingvistiske faktorer.

Prosjektet er blitt finansiert av Forskningsrådet så vel som Universitetet i Stavanger.

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (11.02.2011)

Latinske bokstaver. MEG.
VAKKER OG VANSKELIG HÅNDSKRIFT: Forskergruppa er ekspert på å tyde gammel håndskrift. Målet er å beskrive det mellomengelske språket på en ny og bedre måte enn det som har blitt gjort tidligere.