Student på dagtid – artist på kvelden

Når Maria Toresen (30) ikke jobber som lærer, er hun fullt opptatt med å lage musikk og å studere. Selv om hun har en aldri så travel hverdag, har hun allikevel rukket å gi ut enda en singel.

Maria Toresen fra Sandeid har en 50 prosent stilling som lærer for 4. og 5. klasse på en barneskole i Stavanger. Når hun ikke underviser, er hun deltidsstudent på . Denne uka slapp hun singelen «Dont Waste Our Time», som handler om kjærlighet og ikke få det svaret man ønsker.

Sjonglerer roller

Valget av studium var svært enkelt, ifølge henne selv. Hun har alltid hatt vært opptatt av mangfold og inkludering.

– I skolen møter en et stort mangold, og jeg hadde lyst til å studere spesialpedagogikk for å kunne få en bedre forståelse, og for å lære mer om hvordan jeg som lærer kan legge til rette for læring for alle barn, sier Toresen.

Men å sjonglere rollene som lærer, student og artist, har ikke bestandig vært like enkelt. Toresen forteller at det krever mye jobbing og god selvdisiplin samt en bevissthet om at man ikke alltid kan strekke til på alle områder.

– Det er klart at det må gå utover noe og noen, og jeg føler at jeg får altfor lite tid til familie og venner og det fører igjen til at jeg ofte har dårlig samvittighet og føler at jeg ikke strekker til, sier hun.

Debuterte med plate

I fjor høst ga hun ut debutalbumet «Birds don't tell», som fikk gode anmeldelser i Stavanger Aftenblad og Haugesund avis. Aftenbladet skrev blant annet «En stemme som lover bra for framtiden», i forbindelse med plateslippet. Sangene på albumet har også blitt spilt mye på radio det siste året.

– Platen er dedikert både til min morfar og min farmor. Min morfar lærte meg å sette pris på naturen. Da jeg var liten, var vi mye ute og fisket, samlet på stein og gikk mange turer. Han ser en diamant i hver gråstein og han lar seg begeistre over fjorden, vårblomster, bjørk og lyng. Min farmor på andre siden, lærte meg å bli glad i musikk. Hun lærte meg å spille fiolin som 5-åring, og det var også hun som introduserte meg for musikkens verden. Dermed ble platen en hyllest til dem begge, sier hun med et smil.

Maria har laget sanger siden hun var fem år gammel, og har over 50 sanger bak seg som singer-songwriter. Musikken hun lager ligger et sted mellom vise, pop og country roots med engelske tekster.

– Elsker jobben

Hennes neste kortsiktige mål er å legge ut på Norges-turné. Det langsiktige målet derimot, er å holde på med musikken til hun blir 90 år – slik som bestemora.

– Jeg håper at jeg i framtiden kan fortsette å arbeide som lærer samtidig som jeg kan jobbe med musikken. Det er rett og slett fordi jeg elsker jobben min. Ungene er kjekke, jeg lærer stadig noe nytt og jeg er alltid i bevegelse. Læreryrket er utfordrende yrke og det krever din fulle tilstedeværelse, men det er også utrolig givende, sier hun.

Den nye singelen «Don`t waste our time» skiller seg ut sammenlignet med musikken hun har laget tidligere.

– Jeg håper det kan vise at jeg mestrer kunsten med å skrive gode låter, og at jeg lager en personlig og ærlig musikk, som forhåpentligvis noen kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Les intervju med Maria Toresen i Byas.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Ryan Ahern

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (24.01.2017)

Bildet viser Maria Toresen, student på master i spesialpedagogikk, deltid.
Maria Toresen (30) jobber som lærer og er i tillegg student og musiker. Foto: Ryan Ahern