Kapret den eneste studieplassen i master i dirigering

Rune Furøy Johansen (26) har sikret seg den første og eneste studieplassen i dirigering på mastergradsstudiet i utøvende musikk ved UiS. – Jeg går bare rundt med et smil om munnen, og er generelt veldig glad, sier han.

For første gang tilbyr Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger fra høsten 2016 master i utøvende musikk med korpsdirigering som hovedinstrument. Foreløpig er det kun en plass på studiet, og den ene plassen sikret Rune Furøy Johansen seg etter han deltok på prøvespill under IMDs opptaksuke i uke 10.

Dirigent på fulltid

Studiets hovedfokus er korps med innslag av orkester, og målgruppen er ambisiøse dirigenter på et høyt faglig nivå. Furøy Johansen var veldig fornøyd med at han nå får muligheten til å gå videre med studiene ved IMD.

– Det er dette jeg aller mest ønsker å drive med, og jeg har veldig lyst til å få oppfylt drømmen min om å jobbe som dirigent på fulltid. At jeg fikk denne studieplassen i konkurranse med flere andre dyktige musikere, er for meg en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig og at jeg også har valgt riktig retning innen musikk, sier han.

26-åringen forbereder seg i disse dager til den avsluttende bacheloreksamenen i dirigering som avholdes i juni. Til høsten går han i gang med mastergradsstudiene.

Ekstra stort press

Furøy Johansen synes han er heldig som har fått en mulighet ikke alle andre musikkstudenter får, nemlig å gå videre med musikken på mastergradsnivå.

– Det er klart at det var litt ekstra stort press på prøvespillet når jeg var klar over at det var såpass høy konkurranse og mange om beinet. Jeg ble ekstremt letta da jeg fikk vite at det var jeg som hadde fått plassen, sier han.

Dirigentstudenten forteller at det er støtten og tilbakemeldingene fra lærerne som gjør at han tør å satse fullt og helt på musikken. Dirigentyrket appellerer til han fordi det er et såpass mangfoldig og komplisert yrke, sier Furøy Johansen.

– Som dirigent har man ikke bare et hovedinstrument. Hele orkesteret fungerer som et instrument, og du som dirigent må klare å få ut det beste av hver eneste musiker. Det er krevende, men også veldig givende når du får det til, sier han.

Viktig med kommunikasjon

Mye av arbeidet til en dirigent ligger i forberedelsene, ifølge Furøy Johansen. Han mener det er viktig å kjenne musikken og være god til å kommunisere og gjøre seg forstått. I tillegg er det et pluss med erfaring, at man er tilstede, trygg i rollen og utstråler autoritet.

– Der musikerne har en stemme eller et instrument å konsentrere seg om, har dirigenten i partituret alle stemmene samlet og må kunne dem alle, sier han, og legger til at det er viktig at man får en god respons fra orkesteret eller korpset man dirigerer.

Fokuset hans under mastergradsstudiet, vil være å tilegne seg den profesjonelle holdningen man trenger som dirigent. Han er klar for å jobbe målrettet og hardt for å nå målet sitt om å bli en profesjonell dirigent.

Deltar på Dirigentuka

I august skal Furøy Johansen delta på Dirigentuka, som mange hundre tilreisende fra både inn- og utland. I fjor var han en av de heldige som ble valgt ut til å dirigere mesterklasser med mindre grupper av Stavanger symfoniorkester. Han håper på samme mulighet også i år. Denne gang kan han få mulighet til å jobbe med hele orkesteret.

– Det var virkelig en fantastisk opplevelse. Det er ikke hver dag man får jobbe med så gode musikere og få prøvd ut ulike teknikker på dem. Slike erfaringer er gull verdt som dirigent, sier Rune Furøy Johansen med et smil.

Tekst: Maria Gilje Torheim

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (26.04.2016)

Bildet viser Rune Furøy Johansen som er dirigentstudent ved UiS.
For første gang tilbyr IMD master i utøvende musikk for korpsdirigenter.