Samler dirigenter fra hele verden

Dirigentuka i Stavanger har de siste årene vokst i både omfang og anerkjennelse. Dirigentkurset arrangeres ved Institutt for musikk og dans i Bjergsted kulturpark ved UiS, og har de siste årene tatt imot over 100 dirigentdeltakere fra inn- og utland.

Dirigentuka ble etablert i 2012 av førsteamanuensis Morten Wensberg ved UiS. Kurset et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Norges Musikkorps Forbund. Ideen er å samle «hele familien» av dirigenter – fra nybegynner til ekspert i ett og samme kurs. Årets utgave blir arrangert 08.-12. august i Bjergsted.

Les mer om Dirigentuka 2016

Stiller med fullt orkester

Stavanger Symfoniorkester har i flere år bidratt med mindre grupper til ulike mesterklasser under Dirigentuka, men nytt av året er at de stiller med fullt orkester.

I årets utgave av Dirigentuka vil inntil seks deltakere få bryne seg på orkesteret i musikk av Sibelius, Halvorsen og Verdi, forteller leder for dirigentuka og førsteamanuensis ved UiS, Morten Wensberg.

Ole Kristian Ruud, professor ved Norges musikkhøgskole, vil instruere deltakerne, og mesterklassene med Stavanger Symfoniorkester vil foregå i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus.

Deltakere fra USA til Kina

Dirigentuka er på mange vis flere ulike dirigentkurs som arrangeres samtidig, men som også er en felles møteplass for dirigenter på ulike utviklingstrinn – til gjensidig glede og inspirasjon. Kurset har de senere årene tiltrukket seg stadig mer internasjonal oppmerksomhet, og har fått besøk av deltakere fra blant annet Sverige, Danmark, Finland, Russland, Tyskland, Sveits, USA, Australia og Kina.

– Målet med Dirigentuka, er både å tilby attraktiv videreutdanning til dirigenter i alle aldre og på alle nivåer, og ikke minst å rekruttere og utvikle unge talenter. Dirigentuka er derfor både et grasrot- og elitekurs på samme tid.

Deltakerne melder seg på det kurset som passer til deres eget nivå – fra ungdomskurset, som er rettet inn mot de som snuser på dirigering for første gang, til Stavanger symfoniorkester-kurset, som tar imot de aller fremste og avanserte dirigenttalentene.

Spesialiserte kurs

Det fins også spesialiserte kurs for skolekorpsdirigenter av ulike slag, og de av mest ambisiøse dirigentene i det frivillige musikkliv kan søke seg til mesterklassene med Stavanger Brass Band, som er et av Norges ledende amatørensembler og som skal representere Norge i EM for brass band i år.

Lærerstaben under Dirigentuka varierer noe fra år til år. Blant andre har Ole Kristian Ruud, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen, Bjarte Engeset, Trond Korsgård, Cathrine Winnes, Morten Wensberg, Trond Husebø, Bjørn Sagstad og Peter Ettrup Lasen undervist ved Dirigentuka. Flere av disse lærerne vil komme igjen også under årets utgave av Dirigentuka.

Betydelig utdanningsinstitusjon

Universitetet i Stavanger (UiS) har de siste årene markert seg som en betydelig utdanningsinstitusjon for dirigenter, ifølge Wensberg. Antall dirigentstudenter har økt fra tre i 2010 til 35 i 2015. Ikke minst har utviklingen av UiS’ nye videreutdanning «Digitale dirigentstudier» ført til en stor økning i studentmassen. UiS tilbyr også dirigentstudier på bachelor- og masternivå.

Norges Musikkorps Forbund er korpsenes interesseorganisasjon og har i flere år jobbet systematisk for å bidra til økt kompetanse blant korpsbevegelsens dirigenter. Samarbeidet med UiS om Dirigentuka og det kommende videreutdanningstilbudet «Digitale skolekorpsstudier», er resultater av denne satsingen.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Roy Storvik, RA/Dagsavisen

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (15.04.2016)

Bildet viser noen av deltakerne på fjorårets Dirigentuke.
Dirigentuka har de siste årene vokst i både omfang og anerkjennelse. Foto: Roy Storvik.