Lærerstudent Marte (26) deltar i X Games

Sist Marte Høie Gjefsen (26) deltok i X Games, vant hun hele greia med brudd i begge hendene. I år har hun fått flyttet praksisperioden på lærerstudiet for å kunne delta i konkurransen og gjenta suksessen fra Aspen for fire år siden.

Marte Høie Gjefsen (26) fra Lillehammer startet i år på grunnskolelærerutdanningen for 5.-10. trinn ved Universitetet i Stavanger. I tillegg til å være lærerstudent, er hun freestyleutøver med meritter fra både NM, OL og X Games. I morgen, fredag 29. januar, skal hun i ilden igjen i Aspen og konkurrere mot mange sterke utøvere under årets utgave av den knallharde konkurransen.

Vant med brudd i hendene
Selv om hun bare er 26 år, har hun allerede rukket å ta 7 NM-gull i skicross, hun har flere verdencupseire og var også en del av Norges tropp i vinter-OL både i 2010 og i 2014. I 2012 tok hun også gull i X Games – da med brudd i begge hendene.

– Jeg var uheldig og datt på treningen i løypa dagen før rennet, men jeg nektet å gi meg når jeg først var kommet til finalen. Derfor ba jeg legen om å gipse hendene mine slik at jeg kunne klare å gripe rundt stavene. Det var utrolig vondt og vanskelig å få nok fart til å komme meg ut av gaten med hendene slik de var, og jeg hadde derfor en ganske dårlig start, men jeg utnyttet den gode gliden jeg hadde og tok elementene på en riktig måte, så overraskende nok, vant jeg, sier hun og ler.

Skicross-utøveren uttalte til Dagbladet like etter at hun ikke helt kunne tro at det var sant da hun kom i mål som første utøver. Hun beskriver øyeblikket som utrolig og uvirkelig. Førstkommende fredag får hun sjansen til å gjennoppleve øyeblikket på nytt, da hun igjen skal forsøke å kvalifisere seg til finalen i skicross for kvinner.

Måtte flytte praksisperioden
For å i det hele tatt kunne ha mulighet til å konkurrere under årets X Games, måtte lærerstudenten først ordne det slik at praksisperioden ble flyttet til etter konkurransen er ferdig. I skrivende stund er nemlig Marte opptatt av trening og oppkjøring i USA, mens resten av hennes klassekamerater er i praksis på skoler rundt omkring i Rogaland.

– Heldigvis har både administrasjonen og faglærerne lagt til rette for at jeg både kan gjennomføre praksisperioden og delta i X Games. Jeg får også litt slingringsmonn når det kommer til oppmøteplikten siden jeg ofte må reise til utlandet  for å få mulighet til å trene. Jeg får også tilrettelegging av eksamen når det er behov for det, men jeg må selvsagt legge ned samme innsats og levere inn oppgaver innen fristen, slik som de andre studentene, sier Gjefsen som synes grunnskolelærerutdanningen er et spennende, men hardt studium.

Liten og ukjent idrett
Skicross er ikke den mest kjente og populære av ski-idrettene her til lands, og det merker Gjefsen både når det kommer til sponsorer, medieinteresse og budsjett. Sist hun deltok i X Games, hadde hun et helt støtteapparat samt flere andre norske utøvere rundt seg. I år er hun den eneste norske utøveren i skicross, og hun får lite støtte fra landslaget og sponsorer.

– Jeg har fått med meg kjæresten min som skal fungere som coach og en onkel som skal hjelpe til med skiene, men ellers står jeg ganske alene, og det er klart det blir en utfordring, sier hun.

26-åringen fra Lillehammer tror likevel hun kan vinne i år igjen, dersom hun har dagen og alt fungerer som det skal. Mye av det skyldes at både snø og løypa i Aspen er akkurat slik som hun vil ha den – tørr snø og mye store elementer i løypa. Seier, eller ikke. Selv om det er lite penger å hente i sporten og hun må ha to ekstra jobber utenom studiene for å få økonomien til å gå rundt, har hun ikke tenkt å gi seg etter X Games er ferdig på søndag. Neste mål er VM neste sesong og OL året etter  samtidig som hun fullfører grunnskolelæretudanningen ved UiS.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: NTB scanpix

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (05.02.2016)

Bildet viser Marte Gjefsen som er student på grunnskolelærerutdanningen ved UiS.
Fredag 29. januar skal lærerstudent Marte Gjefsen (26) prøve å kvalifisere seg til finalen i skicross.