Klassisk musikk til folket

1. mai kan du høre Mozart på Hall Toll. Da samler musikere fra Bjergsted verdens største stjerner innen klassisk musikk i Stavanger.

Snart kommer kremen av musikere innen klassisk musikk til Stavanger, men du får ikke se dem på den tradisjonelle konsertscenen.

I stedet skal restauranten og utestedet Hall Toll, studentersamfunnet Folken, og St. Petri kirke være arenaer når både norske og utenlandske musikere spiller i Stavanger i slutten av april og i begynnelsen av mai. Konsertserien presenteres av Ensemble Bjergsted 1 (EnB1), som er et orkester bestående av studenter og ansatte ved Institutt for musikk og dans (IMD) og andre fra musikkmiljøet i Bjergsted.

- Vi har klart å samle musikere fra absolutt øverste hylle, og det gjelder i flere sjangre, sier leder i EnB1 Jan Bjøranger.

Uventede scener

EnB1 vil gjøre klassisk musikk tilgjengelig, også for de som vanligvis ikke hører på Mozart og Schubert.

- Det er helt klart at vi ønsker å gjøre opplegget så lite pretensiøst som mulig. Fordi det kommer såpass kjente musikere hit, får folk forventninger til hvor konsertene skal spilles. Men vi vil gjøre ting annerledes, melder Bjøranger.

Blant musikerne som kommer til Stavanger er multikunstneren Stian Carstensen, fiolinist og jazzmusiker Benjamin Schmid og operasanger Randi Stene. Sammen med EnB1 skal artistene leke seg på scenen.

- Vi tar det vi gjør veldig alvorlig, men vi tar ikke oss selv så veldig høytidelig, fortsetter Bjøranger.

Bredt samarbeid

De tilreisende verdenstjernene og EnB1 skal spille tre konserter, to den 30. april og én den 1. mai.

- Målet er å gjøre det lærerikt både for studentene og for oss lærere, sier Bjøranger, som er professor ved IMD.

Les mer om konsertserien her.

Tekst: Lise Kalstad

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (24.04.2008)