Opera-dirigent i vinden

Dirigentstipendiat ved Universitetet i Stavanger, Per Kristian Skalstad, er i vinden for tiden. Han dirigerte under Den Norske Operas åpningsgalla i Oslo på lørdag og har premiere på Mozartoperaen Titus med musikkstudentene ved UiS i Sandnes Kulturhus fredag 18. april.

Per Kristian Skalstad er dirigentstipendiat og skal dirigere musikkstudentenes orkester ved Universitetet i Stavanger i to år. Han har dirigert alle de norske store orkestrene, samt Den Norske Operas Orkester der han også har arbeidet med Nasjonalballetten i flere år. Derfor var han også et naturlig valg under åpningsgallaen av Den Norske Opera.

For et halvt år siden fikk han oppdraget å dirigere operaorkesteret i ballettinnslagene på den store dagen, som var som en nasjonaldag å regne.

– Det å bare være i det nye operahuset og få lov til å dirigere et heltent ensemble for 1400 mennesker, det var stort, sier Skalstad. Han lot seg imponere av både akustikk og arkitektur.

Ballett-dirigent
– Det nye operabygget er et veldig veldig godt rom for konserter. Her har eksperter fra inn- og utland funnet fram til den beste akustikken ved å beregne lydbølger og slik funnet nøyaktig ut av hvordan salen skulle utformes. Det er klart det gir et veldig godt resultat, sier Skalstad som også skryter av selve arkitekturen.

– Selve bygningen og arkitekturen betyr noe for oss alle, både publikum og musikere. Lokalene inne er veldig flotte. Og når man går på utsiden av bygget, kan man få en følelse av å gå på fjellvidda, kritthvit som bygningen er på utsiden med en flott skrå oppoverbakke.

Skalstad dirigerte orkesteret til fire balletter, koreografert av kjente koregrafer fra utlandet.
– Det er litt annerledes å dirigere orkesteret i danseinnslagene, jeg må ha et blikk på danserne også, sier Skalstad som i løpet av prøvetiden memorerer dansernes bevegelse, slik at tempoet forholder seg til koreografiene.

Mozart i Sandnes
Fredag 18. april setter Institutt for musikk og dans ved UiS opp Mozarts siste opera i Sandnes Kulturhus. Musikkstudentene får bryne seg på italiensk og delta sammen med profesjonelle utøvere, der masterstudent Kersti Ala-Murr og Helge Rønningen fra Den Norske Opera er blant solistene.

Regissøren Marco Spade er hentet fra Italia, det samme er møblene på scenen. Og skolens orkester dirigeres av – Per Kristian Skalstad.

Skalstad synes slett ikke det er nedtur å dirigere i Sandnes Kulturhus etter at han nylig har vært med på å åpne Den Norske Opera.

– Det er ikke noe mindre inspirerende å jobbe med et studentensemble i Kulturhuset i Sandnes. Det er selvfølgelig noe helt annet, men det er musikken som kommer i første rekke, lokalene i andre rekke. Jeg gleder meg veldig til Titus-operaen, sier Skalstad.

Titus er Mozarts siste opera. Den er skrevet i en rasende fart sommeren 1791, da Mozart fikk et oppdrag i forbindelse med en keiserinnsettelse i Praha. Handlingen går i korthet ut på dramatikken og maktspillet rundt keiser Titus.
– Titus er lite spilt i moderne tid, men denne operaen har noen flotte kvaliteter som publikum kan glede seg til, sier dirigenten.

Titus av Mozart har premiere fredag 18. april klokken 19.00 i Sandnes Kulturhus
Øvrige forestillinger: 19. april og 20. april kl. 19.00

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (17.04.2008)