UiS-kor arrangerer historisk sangfestival

I april arrangeres tidenes første studentsangfestival i Stavanger. Over 800 korister skal synge seg gjennom en vårhelg.

Nordisk studentsångstämne (NSSS) ble sist arrangert i Norge i 1993. Den gang skjedde det i Trondheim, og nå har turen kommet til Stavanger. Per i dag er over 800 sangere påmeldt, og sjansen er stor for at antallet kan bli enda større. Formålet med festivalen er å samle nordiske og baltiske akademiske kor for å sette den gode musikalske opplevelsen i fokus. Dessuten er det også et mål å danne nye vennskap gjennom å videreføre gamle tradisjoner, som for eksempel å spise sildefrokost sammen på søndag morgen.

- På lørdag skal vi ha gallamiddag og fest etterpå, og det er tradisjon å spise sildefrokost klokken 07 neste morgen. Da gjelder det å holde seg våken, sier Susanna Holmberg i Stavanger studentsangforening.

Utfordrende

Det forrige NSSS ble arrangert i Lappeenranta i Finland for tre år siden. Da ble stafettpinnen overlevert Stavanger studentsangforening og utfordringen blir tatt på alvor av koret.

- Vi både gleder oss og gruer oss. Vi har jo jobbet med dette i tre år, og nå skjer det plutselig, sier Holmberg.

Det kommer kor fra Danmark, Sverige, Finland, Estland og andre norske byer. Korene er plassert på hoteller og i idrettshaller i Stavanger, og de forskjellige korene skal presentere seg ved å synge i kirker og på puber i Stavanger i løpet av helga. Til slutt skal alle korene samle seg til gallakonsert i Stavanger Idrettshall lørdag ettermiddag. Hallen har plass til 2000 tilskuere.

- Det kommer til å bli en ståpels-på-armene-opplevelse for alle som kommer og hører på, lover Holmberg.

I alle aldre

NSSS samler korister i alderen åtte til 80 år. Barnekoret Viva skal nemlig også synge under gallakonserten og flere av korene har gamle studenter som sangere. Det er ingen forutsetning at man studerer, også tidligere studenter med riktig studentånd kan synge i et studentkor.

- Forrige gang det var norsk studentkorsamling i Oslo feiret vi 80-årsdagen til en korist i ett av de andre korene. Så alt er mulig, sier Holmberg.

NSSS blir arrangert 17.- 20. april. Gallakonserten skjer lørdag klokken 17, og det vil bli solgt billetter på UiS og på Folken. I tillegg skal det være en førkonsert i Tjodhallen torsdag 17. april.

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (03.04.2008)