– Viktig å engasjere seg i studiemiljøet på utveksling

Barnehagelærerstudent Cecilie Mæhle (23) er dette semesteret på utveksling ved St. Patrick's College i Irland. Hun mener det er viktig at studenter som er på utveksling prøver å engasjere seg i studiemiljøet.

Cecilie Mæhle (23) studerer til å bli barnehagelærer ved Universitetet i Stavanger. Nesten hele dette semesteret har hun valgt å legge til St. Patrick's College, Drumcondra. For to uker siden gikk hun og laget hennes fra studiemiljøet ved St. Patrick's College til topps i volleyball-finalen for kvinner i Student Sport Ireland (SSI) League.

– Veldig gøy
Cecilie synes det er viktig å prøve å være med på det som skjer i studiemiljøet, selv om hun er utvekslingsstudent og ikke skal være student ved St. Patrick's College lenger enn et semester. Hun synes det var gøy å vinne volleyballfinalen for damer i Student Sport Ireland (SSI) League.

– Jeg skulle egentlig ikke spille, men så ble jeg spurt fordi en på laget ble syk. Det var veldig gøy å vinne, men jeg tror ikke at jeg forstod hvor stort det faktisk var før etterpå, sier hun.

Erasmusavtale skaffet utveksling
Til vanlig er hun UiS-student og går tredje året på barnehagelærerutdanningen ved UiS, men dette semesteret valgte hun å dra på utveksling og studere ved St. Patrick's College i Irland. Utvekslingen kan hun takke et Erasmus-samarbeid for. Det er nemlig via en Erasmus-avtale som ble opprettet i 2012 mellom Institutt for barnehagelærerutdanning og St. Patrick’s College at hun har fått mulighet til å ta utvekslingen sin der.

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte å dra på utveksling. Det er fantastisk her og jeg har fått oppleve veldig mye på kort tid, sier Mæhle som skal være i Irland til 1. mai, før hun skal hjem til Norge og UiS og skrive ferdig semesteroppgave.

I oppgaven skal hun sammenligne barnehager i Norge og Irland og hun har vært ute i obervasjonspraksis i en irsk barnehage.

Skal fusjonere
St. Patrick’s College Drumcondra (SPD) er en høyere utdanningsinstitusjon i Dublin med både lærerutdanninger og humanistiske fag. SPD er medlem i samme europeiske lærerutdanningsnettverk som lærerutdanningene ved UiS, Comenius Association, som fungerer som nettverksarena for utvekslings- og prosjektsamarbeid.

SPD er fra før tilknyttet Dublin City University (DCU), men DCU og SPD er nå inne i en fusjonsprosess der de slår sammen utdanningsvitenskapelige fag til et nytt stort Institute of Education, som i praksis blir det femte fakultetet ved DCU fra høsten 2016.

Medlem av ECIU
Dette fakultetet, Institute of Education, vil være lokalisert på Drumcondra-campusen til SPD. I tillegg slår de sammen humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag til et større fakultet. DCU er ett av 12 medlemmer i European Consortium of Innovative Universities (ECIU), som UiS ble medlem av i 2012. Ledergruppen ved Det humanistiske fakultet  besøkte DCU og SPD i begynnelsen av februar i år for å snakke om innovativt læringsmiljø og fusjonsarbeidet.

Læringsmiljøsenteret ved fakultetet (NSLA) er godt i gang med DCU-samarbeid om mobbeforskning og skolens læringsmiljø sammen med Anti-Bullying Centre. I tillegg er en ny Erasmusavtale for studentutveksling for alle studenter ved Det humanistiske fakultet er inngått med DCU School of Applied Language and Intercultural Studies.

Tekst: Maria Gilje Torheim

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (10.04.2015)