Studenter i middelaldersk byteater

Hvert fjerde år er det Pasjon i Stavanger. Med mysteriespill i den vakre domkirka, gjøgleropptog og folkeliv i Byparken og ridderturneringer i Kongsgårds gamle borggård strutter Stavanger igjen av liv. Da er det klart at studentene ved UiS deltar!

– Dette hadde vi ikke klart uten studenter fra UiS, sier Anna Songe-Møller, kunstnerisk leder for Pasjon 08, som arrangeres i disse dager og fram til 13. mars.

Pasjon er et historisk spill som er tuftet på middelalderens spilltradisjoner og lokal historikk. Pasjon så dagens lys i 2000 og var et millenniumsprosjekt som ble så godt mottatt at formannskapet vedtok at Stavanger ville arbeide for å bli en pasjonsspillby.

Mange studenter med
I mysteriespillet i domkirka er studentene fra UiS grunnstammen i selve forestillingen. 23 dramastudenter som holder på å avslutte sin lærerutdanning, er skuespillere, sammen med profesjonelle skuespillere. Tolv dansestudenter deltar også i forestillingen. I tillegg til disse dekker mediestudenter forestillingen med seks videokameraer.

I tillegg til det som foregår i domkirka, er det også mye aktivitet utenfor. 140 førskolelærerstudenter holder 40 forestillinger med figurteater for barnehager og førskolebarn. Dette foregår i Byparken, i Barnemuseet og rundt i barnehagene.

I tillegg til studentene ved UiS deltar elever ved videregående skoler, Steinerskolen og kulturskolene og profesjonelle kunstnere nasjonalt og internasjonalt. Grunnskolene jobber med middelalderen på ulike måter og har sine egne program og opptog.

Spennende produksjon
– Det er kjempekjekt å være med på dette. Å være del av en så stor og profesjonell produksjon er utrolig spennende, sier Elisebeth Stokkland, en av studentene som deltar i mysteriespillet.

Stokkland og Tomas Kinck Wold har hatt travle dager med prøver og forberedelser.

– Vi skal spille ulike roller i stykket, alt fra fariseer til mennesker i mengden. Så raske skifter og løping inn og ut er noe av det vi har øvd på. Det er også gøy å få opptre sammen med profesjonelle skuespillere, sier Kinck Wold.

– For meg er Pasjon til stor inspirasjon. Drama har så mange elementer i seg, og det er bra å bli utfordret til å stå i situasjoner som du kanskje ikke har stått i tidligere, sier Stokkland.

– Å delta i denne produksjonen gir meg muligheten til å se på nært hold hva som skal til for å gjennomføre et så stort prosjekt, sier Elisebeth Stokkland, som er spesielt nysgjerrig på hvordan det er å ha regien i en så omfattende teaterproduksjon.

Mer informasjon:
Les mer om Pasjon 2008

"..en kunstnerisk triumf for den kunstneriske lederen Anna S. Songe-Møller...", skriver kulturredaktør Tarald Aano i Stavanger Aftenblad om Pasjon 2008. Les hele kommentaren på Aftenbladet.no

Tekst: Bjørn Ingvaldsen
Foto: Elisabeth Tønnessen

Sist oppdatert av (10.03.2008)