UiS feiret 10 år

Med hedring av nye doktorer, prisdryss, musikk og taler feiret UiS sin 10-årsdag. For første gang på fem år ble en æresdoktor utnevnt ved UiS.

Den nye æresdoktoren ved UiS er Finn Kjærsdam, professor emeritus og tidligere rektor ved Aalborg universitet.

– Jeg vil takke deg for mange års støtte til UiS, sa rektor ved UiS Marit Boyesen.

Kjærsdam, som er professor i byplanlegging, er en kjær venn av jubilanten og har fulgt utdanningsinstitusjonen som senere skulle bli UiS helt siden 1980-tallet. Han spilte blant annet en sentral og avgjørende rolle da UiS for to år siden ble medlem av European Consortium of Innovative Universities (ECIU).

– Strategien til ECIU passer veldig godt sammen med strategien til UiS – nemlig å bidra til innovasjon og kunnskapsbasert økonomisk utvikling i universitetenes regioner, sa Boyesen på 10-årsdagen.

Tradisjonen tro var det promosjon av doktorer, det vil si en høytidelig utnevning til doktor, på universitetets bursdag. I år var det 29 stykker.

Må kunne tenke selv
Kjærsdam var også festtaler for dagen.

–Vi må sikre at vi møter samfunnets behov med våre utdanninger og vi må utdanne unge mennesker som kan tenke selv, sa han i sin tale.

Amund Thomassen, leder av studentorganisasjonen StOr, rettet i sin tale en takk til alle som har vært med på å bygge opp UiS.

Ønsker seg studentboliger
Hva ønsker jubilanten seg til bursdagen? Jo, studentboliger! En stor utfordring i Stavanger er å finne boliger til nye studenter. Med prosjektet «Rom for studenter» har UiS i sitt jubileumsår rettet oppmerksomhet mot boligsituasjonen.

– Så langt har vi fått tilskudd til 100 studentboliger, og kampanjen fortsetter, sa Boyesen.

Har begynt å date
– Nå er vi 10 år, snart er vi tenåringer. De som har fulgt med i mediene har også sett at vi har begynt å date, sa Thomassen og refererte til debatten om fusjoner i høyskole- og universitetssektoren.

I sin tale trakk Kjærsdam fram at sammenslåing kan bidra til sterkere institusjoner. Rune Dahl Fitjar, professor i innovasjonsstudier, oppfordrer til samarbeid heller enn etablering av store institusjoner.

– Jeg oppfordrer til samarbeid på tvers av disipliner, organisasjoner og landegrenser, sa han.

I forskning han har utført i samarbeid med University of Southampton finner han at innovative firma er mer involvert i internasjonale nettverk enn de mindre innovative.

Fitjar ble tildelt Lyses forskningspris på 10-årsdagen til UiS.

Gir studentene turopplevelser
Fitjar var ikke den eneste som fikk pris. Friskusene i faggruppen i idrett/kroppsøving ved UiS fikk årets læringsmiljøpris.

De planlegger og gjennomfører alt fra kanoturer til skiturer i høyfjellet for studenter på bachelor i idrett/kroppsøving, årsstudium i idrett/kroppsøving og grunnskolelærerutdanningen.

Faggruppen er selv genuint interesserte i natur og friluftsliv og legger ned langt mer arbeid i planlegging og gjennomføring av ulike turer enn det de tildelte ressursene tilsier, heter det i begrunnelsen for prisen.

Her kan du lese rektors tale, mer om vinneren av Lyses forskningspris og vinnerne av årets læringsmiljøpris.

Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (30.10.2014)