Olje, flaks og død

Er «oljå» noe vi ikke har fortjent? Og kan den nyere litteraturen utfordre og forsterke selvbildet av Stavanger? Det er et av flere tema når forskere møtes til Stand up.

Det er Brita Strand Rangnes, førstelektor i engelsk litteratur ved UiS, som skal snakke om prosjektet «Olje, flaks og død: Stavanger i samtidslitteraturen» på Forsker stand up onsdag. Arrangementet er en del av Forskningsdagene og går over to dager fra tirsdag 23. september til onsdag 24. september.

Forholdet til oljerikdommen
Strand Rangnes holdt også stand up for to år siden under Forskningsdagene. Nå er hun tilbake og skal snakke om framstillingen av Stavanger i samtidslitteraturen med vekt på det konliktfylte forholdet til oljerikdommen og selvidentiteten i byen og hos innbyggerne.

Hun er særlig opptatt av hvordan det hos forfattere som Tore Renberg og Arild Rein er den kriminelle subkulturen som i all hvoedsak målbærer det Aslak Sira Myhre kaller «ideen om at olja er noe vi ikke har fortjent», og som kan se ut til å være en rådende nasjonal fortelling om oljerikdommen.

Egen stand up
En forsker – en mikrofon – et kvarter. Det er essensen når til sammen 12 forskere skal opp på scenen, kanskje få deg til å le, og i hvertfall til å gå ut litt klokere enn da du kom inn.

I løpet av to kvelder på Cafè Sting og Sølvberget i september, kan du få med deg forskning på en ny og underholdende måte. Prøv forskernes egen stand up, og kanskje du sitter igjen med nye perspektiver på forskning, og en forståelse for hva det egentlig handler om? Se programmet og tidspunkt for de ulike kveldene:

Program, Forsker Stand up:

TIRSDAG 23. SEPTEMBER
Tid: 20:00-22:00
Sted: Cafè Sting
Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg

Kai Victor Hansen, Universitetet i Stavanger
«Gleder meg til alderdommen – Hvordan mat og drikke vil være i fremtiden»

Thorleifur Agustsson, IRIS
«From fish to fork»

Bente Brannsether-Ellingsen, Stavanger universitetssykehus og UiB
«Overvekt hos norske barn – det er ikke ett fett. Blir farlig overvekt oversett?»

Knut Holter, Misjonshøgskolen
«Er Gud mer glad i Israel enn i Afrika?»

Reidar J. Mykletun, Universitetet i Stavanger
«Er sommeren en farlig tid for festivaler? Hva er det egentlig som går galt?»

ONSDAG 24. SEPTEMBER
Tid: 20:00-22:00.
Sted: Sølvberget
Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg