Klart for Forskningsdagene 2014

Kan en forsker lære deg noe på kun 15. minutter? Eller presentere sin doktorgrad på fire? Hva er egentlig hjernen og hvordan er den kinesiske fototradisjonen? Forskningsdagene 2014 skal gi deg mange svar, og kanskje noen nye spørsmål.

I år har festivalen Forskningsdagene i Stavangerregionen et tettpakket program. Fra 17. til 28. september står forskningen i sentrum, og du kan møte forskere og få ny viten i Stavanger sentrum, på museene i Stavanger og Sandnes, på Universitetet i Stavanger, på Folken, på Sting, på flyplassen eller Sølvberget, på arbeidsplassen din eller med skoleklassen.
Flere samarbeidspartnere bidrar til et fyldig og variert program for alle aldersgrupper. Arrangementene er åpne og gratis for alle.

Tema: Kommunikasjon
Forskningsdagene er en nasjonal festival som hvert år arrangeres i regi av Forskningsrådet. Årets tema er kommunikasjon med slagordet «Et smil eller ren matematikk?». Forskere fra svært ulike fagfelt har det til felles at de viser oss at kommunikasjon er viktig og komplisert uansett om den foregår på mikronivå i kroppens celler eller på globalt nivå i forhandlinger om en ny klimaavtale.

Årets tema under festivalen kan kobles til et svært bredt spekter av fagfelt. De mange arrangementene rundt om i landet kan for eksempel knyttes til kommunikasjon i betydningen språk, medier, teknologi, lover, samferdsel og skole, og forskningskommunikasjon.

Forsker Grand Prix
Under Forskningsdagene arrangeres også forskningsformidlingens grand prix, hvor forskerne som deltar har fire minutter på seg til å fortelle, forklare og engasjere publikum med sin forskning.

Forskningsdagene hentet konseptet «Forsker grand prix» til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har flere kommet til, og i 2014 er det Forsker grand prix i fem byer: Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. De to beste fra hvert sted går videre til den nasjonale finalen i Oslo, som arrangeres av Forskningsrådet 27. september.

I år har vi ti doktorgradskandidater som deltar på Forsker grand prix på Folken i Stavanger torsdag 18. september. De kommer fra SUS, UiS og Misjonshøyskolen. Og du kan være med på å avgjøre hvem som vinner den lokale finalen, det blir nemlig stemmeknapper til publikum.

For barn, ungdom og voksne
Lørdag 20. september arrangeres det tradisjonsrike Forskningstorget i Stavanger sentrum. Der har vi en rekke bedrifter og forsknignsinstitusjoner som stiller på tilsammen 17 stands. Det blir aktiviteter og opplegg for alle aldersgrupper.

For barn har vi også et opplegg for påmeldte skoler. Hvordan er det på et universitet? Hva er en forsker? Kan barn forstå hva de sier? Barneuniversitetet i år holdes av Inge Christ på UiS og Paula Sanddvik ved Arkeologisk museum. På Oljemuseet arrangeres Ungdomsuniversitetet for første gang i Stavanger - der blir det et opplegg for påmeldte 10. klasser.

I år har vi også et nytt tilbud til bedrifter og videregående skoler; Forsker til lunsj. Vi har en lunsjmeny med forskere, som kan komme til arbeidsplassen / skolen i lunsjen og holde halvtimes foredrag om et bredt spekter av tema.

Det blir også blant annet Forsker StandUp. temakveld om kreftforskning, museumsaktiviteter og utstillinger, matløype og Åpent Universitet.

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (15.09.2014)