SV-fakultetet strikker for livet

Mer enn 23 kuvøser er nå klare for innsending. Mottager er organisasjonen Strikk for livet, som gir dette videre til premature og nyfødte barn i Tanzania.

Stort engasjement våren 2014
Den iherdige innsasten til 16 ansatte ved SV-fakultetsadministrasjonen, NHS og IMKS, tre mødre, en svigermor, en svigerinne og en forening samt mye restegarn resulterte i 23 kuvøser, 6 tepper, 8 luer, 4 par strømper og 1 genser. Strikking har vært tema i lunsjen, og vi har utvekslet både oppskrifter og erfaring. Nybegynnere har fått hjelp til å legge opp og hente tapte masker.

Strikk for livet redder liv
Organisasjonen Strikk for livet samler inn strikkede kuvøser til nyfødte barn i Tanzania. Initiativtagerne bak organisasjonen skulle vinteren 2013 jobbe som frivillige ved Haydom Lutherske Sykehus i Tanzania, og ble oppfordret til å ta med strikkede kuvøser til de premature. Manglende strikkeferdigheter førte til en veggmelding på Facebook, med oppfordring om å bidra. Strikkeoppfordringen gikk lenger enn antatt, og ble delt flere tusen ganger. I 2013 kunne ca. 1,4 tonn strikkede kuvøser overbringes ulike sykehus i Tanzania.

Organisasjonen har trappet opp aktiviteten sin i 2014, og det er fortsatt stort behov for flere kuvøser. Alle nyfødte barn, særlig premature, har nedsatt evne til å regulere kroppstemperaturen og blir fort kalde. For å forebygge sykdom og dødsfall på grunn av nedkjøling, gis strikkede kuvøser til de nyfødte. En strikket kuvøse består av en lue, et par sokker, en genser og et teppe, strikket i myk babyull. Oppskriftene er konstruert slik at plaggene gjerne varer det første leveåret.

Haydom
UiS har flere koblinger til Haydom-sykehuset i Tanzania. For tiden har SV-fakultetet 2 ph.d.-studenter ved sykehuset, og hver høst reiser 4 sykepleierstudenter ved Institutt for helsefag til Haydom.

Har du strikkelyst og restegarn?
Mange har ytret ønske om en ny strikkekampanje, og Trude Furunes er klar for å fylle kontoret med fargeglade plagg. Vi håper enda flere har lyst til å være med. Kanskje du trenger noe å henge fingrene i allerede i sommer? Det er ikke nødvendig å strikke hele kuvøser, men engasjer gjerne flere rundt deg. Her finner du oppskrifter

Sist oppdatert av Marianne Gjerlaugsen (24.06.2014)