Spreke akademikere tar sykkelen fatt

Etter at ansatte ved UiS bestemte seg for å stille med lag i Nordsjørittet, sykler flere enn noen gang til og fra jobb på Ullandhaug.

På lørdag stiller Universitetet i Stavanger (UiS) for første gang med eget lag i Nordsjørittet. Det har ført til en real sykkelboom på campus. Aldri før har så mange syklet til og fra jobb, og det er snart ikke plass til flere personer i universitetets garderober som har blitt fylt til randen den siste tiden.

Satsingslag
UiS ble utfordret spesielt av Nordsjørittet om å stille med lag, og har blitt ett av årets store satsingslag.

– Det hadde blitt for dumt at en av de største arbeidsplassene i regionen ikke skulle ha eget lag, så vi bestemte oss for å ta imot denne utfordringen. Etter at laget kom på plass har vi sett flere positive trender som økt helseeffekt, bedre trivsel og samhold og at vi fått en felles identitet på tvers av fakulteter og staber. Lagets sykling har trolig også hatt en smitteeffekt på andre, og vi opplever at flere og flere kaster seg på sykkelen til og fra jobb, det synes vi er supert, sier Terje Frøiland, leder for eksterne relasjoner ved UiS og trener for UiS-laget.

Sykler side om side
Laget ble satt i gang i regi av UiS sitt bedriftsidrettslag med Sara Mauland i spissen. Nå har de kommet opp i 46 medlemmer, derav 25 som også er medlemmer av bedriftsidrettslaget. Kanskje har du sett dem syklende på en av Stavangerregionens mange fine sykkelstier, eller langs veiene ikledd like blå og hvite jakker som matcher fargene og grafikken til den lettgjenkjennelige UiS-logoen? Lagets medlemmer kommer i ulike former og fra helt ulike deler av universitetets mange fakulteter, staber og institutter, men de har alle én ting til felles – nemlig kjærligheten for sykling.

– Laget består av en gjeng herlige mennesker med forskjellig treningsbakgrunn, noen av dem var ikke vant med å sykle, mens andre var racere som syklet så å si hver dag. De er også fra ulike steder og stillinger på universitetet. Med en så stor arbeidsplass som UiS er med sine om lag 1350 ansatte, var det naturlig at mange aldri hadde sett hverandre før. Nå sykler de side om side som gamle kjenninger, sier Frøiland som samler laget til en fellestur hver torsdag. Da går turene gjerne langs de gamle postveiene eller turstiene i området.

Ungt, dynamisk universitet
UiS-laget stiller i ulike klasser på lørdagens versjon av Nordsjørittet. Lederne fra de ulike enhetene har sagt seg villige til å stille opp og betale medlemskontigenten til alle på laget. Det er med forutsetning at alle som melder seg på, til slutt skal trille over startstreken på den ene eller andre måten uavhengig av hvor lang tid det vil ta. Medlemmene på laget som gjennomfører rittet får også et gratis lodd og er med å konkurrere om å vinne en splitter ny sykkel.

– Vi er ett ungt, dynamisk universitet som jobber sammen som ett lag. Vi håper at vår deltakelse i Nordsjørittet kan være med å synliggjøre dette, sier Frøiland.

Han tror hele laget kommer til å gjennomføre innen forventet tid enten det er 6 eller 4 timer som er realistisk for den enkelte, med mindre det oppstår problem underveis som et punktert dekk eller lignende. Mauland oppfordrer flere ansatte til å melde seg inn i bedriftsidrettslaget, og forteller om lokkemiddel som refundert startavgift på flere løp samt rabatter på diverse sportsbutikker. Nordsjørittet er et 91 kilometer langt ritt som arrangeres 14. juni. Det ble arrangert for første gang i 1998.

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (12.06.2014)