Abel-feiring for voksne og unge

Det blir foredrag for både barn og voksne når vinneren av årets Abel-pris, Yakov G. Sinai, kommer til Stavanger-regionen onsdag.

Det blir foredrag for både barn og voksne når vinneren av årets Abel-pris, Yakov Sinai, kommer til Stavanger-regionen torsdag.

Russeren er en av 1900-tallets mest framstående matematikere. Han har en lang rekke banebrytende resultater innenfor teorien om dynamiske system, matematisk fysikk og sannsynlighetsteori. Nå har han også blitt tildelt Abelprisen for 2014 av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Tildelingen markeres med arrangementer i Oslo og Stavanger 21. og 22. mai.

Hervik foredrar
I Stavanger starter markeringen om kvelden onsdag 21. mai. Da holder UiS-professor Sigbjørn Hervik  populærvitenskapelig foredrag
på Arkeologisk museum i Stavanger om prisvinnerens arbeider.

Foredraget starter klokken 19:00 og har tittelen «Abelprisen 2014: Dynamiske systemer, Poincaré-repetisjoner og entropi». Arrangementet er åpent for alle.

Matte-sjonglering
Torsdag 22. mai blir det matematikkdag for inviterte skoleklasser på Vitenfabrikken i Sandnes.

Dagen består av et foredrag om sjonglering og matematikk ved Roger Antonsen fra Universitetet i Oslo, besøk av prisvinneren Sinai selv, samt matematikk-aktiviteter i regi av Vitenfabrikken.

Klokken 14:30-15:30 samme dag skal prisvinneren selv holde foredrag på Universitetet i StavangerSinais foredrag har tittelen «Navier-Stokes system and Renormalization Group Method». Det er åpent for alle interesserte.

Om kvelden 22. mai arrangerer Stavanger kommune festmiddag for Sinai og et knippe inviterte gjester på Ledaal.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (20.05.2014)