Fredsprisvinner Pachauri besøkte UiS

Dr. Rajendra Kumar Pachauri, som i 2007 fikk Nobels fredspris sammen med Al Gore, besøkte i dag Universitetet i Stavanger.

Pachauri var på universitetet for å holde foredraget ”Konsekvenser av klimaendringer i et globalt perspektiv” på Samfunnssikkerhetskonferansen 2008.

Han har fra 2002 vært leder av FNs klimapanel (IPCC), og ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med Al Gore.

I forkant av foredraget ble det holdt pressekonferanse i Universitetsbiblioteket. Her fortalte Pachauri kort om sitt engasjement i FNs klimapanel (IPCC).

Barn har nøkkelrolle
- Petroleumsindustrien har et stort ansvar for å løse klimautfordringene, men de har også store muligheter til å løse utfordringer knyttet til fornybar energi. De kan for eksempel bidra til teknologioverføring. Men det vil ta tid, sa han, og la til at industrien kan gi viktige bidrag til utviklingen i form av forskning og finansiering.

Pachauri mener barn og unge har en nøkkelrolle og må involveres mer for å møte klimautfordringene.

- Barn kan gjøre mer enn vi aner, mer enn oss voksne, sa han og nevnte fornuftig innetemperatur og varme klær som enkle tiltak i hjemmet.

Andre fredsprisvinner på UiS

Pachauri sto allerede på programmet for Samfunnssikkerhetskonferansen 2008 da han ble tildelt fredsprisen.

- Derfor ventet vi i spenning på om han ville få tid til å komme til Stavanger, forteller dekan Marit Boyesen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Pachauri er for øvrig den andre fredsprisvinneren i rekken som besøker UiS. I september 2006 plantet prisvinneren fra 2004, biologiprofessor og menneskerettighetsaktivist Wangari Mathaai, et tre utenfor Ellen og Axel Lunds hus.

Sist oppdatert av (07.01.2008)