Disputas om Parkinsons-protein

En ny doktoravhandling fra Universitetet i Stavanger utforsker mulige årsaker til at Parkinsons sykdom oppstår i et spesielt protein i kroppen.

Parkinsons er en nevro-degenerativ lidelse som kun kan diagnostiseres etter at symptomene oppstår.

På det tidspunktet er 50-60 prosent av nervecellene allerede skadet. Det finnes ingen behandling som kan stanse eller redusere sykdomsutviklingen.

Vil finne markører
Forskere ved Senter for organelleforskning (CORE) på UiS og Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) er blant dem som forsøker å finne løsningen på denne medisinske gåten. De prøver å forstå funksjonene til visse proteiner som man vet er sentrale for sykdommen.

Lykkes dette, vil man kunne utvikle biomarkører for tidlig diagnose og bidra til utviklingen av nye medikamenter.

Problemfylt protein
Det er kjent at mutasjoner i et protein som kalles DJ-1 kan forårsake Parkinsons sykdom, ofte i tidlig alder.

En ny doktorgradsavhandling av Dominik Piston har analysert dette proteinets funksjon. Det har han gjort ved å identifisere hvilke andre proteiner som binder seg til DJ-1 når nerveceller opplever høyt stressnivå, noe som er nemlig vanlig i hjernen til pasienter med denne sykdommen.

Piston har også analysert hva som karakteriserer disse proteinene når de opptrer i nerveceller med Parkinsons sykdom. Hans avhandling foreslår en mekanisme som kan forklare hvordan DJ-1 fungerer inne i cellen, men det må mer forskning til før denne eventuelt kan bekreftes.

Disputas
Dominik Piston (31) er fra Burgwald i Tyskland. Han har tidligere studert ved University College London, UK. På UiS har han vært tilknyttet .

Hans forskningsprosjekt har vært et samarbeid mellom UiS og NKB. Helse Vest har gitt økonomisk støtte til doktorgradsarbeidet.

Piston disputerte til doktorgraden ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet 20. november. Han forsvarte sin avhandling «Interaction partners and oxidation dependent complex formation of the Parkinson’s Disease associated protein DJ-1».

(Publisert 27. november 2013)

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (08.02.2017)