Offshorestudent mot utblåsning

Leverandørindustrien er kjempestor og trenger mange dyktige ingeniører. I et intervju med Stavanger Aftenblad treffer du en av dem som snart skal ut i denne viktige næringen.

Leverandørindustrien er dobbelt så stor på eksport som sjømatnæringen i Norge og UiS utdanner omtrent like mange studenter innenfor offshore som petroleum.

- Offshorestudiene er leverandørindustriens studier, mens petroleumsstudiene er oljeselskapenes studier. Vi leverer toppfolkene til leverandørindustrien, både dem som skal selge og dem som skal kjøpe, sier han.

En av dem er Sindre Helvik (23), som tar mastergrad innen marin- og undervannsteknologi. Han forteller i intervjuet hvordan det er å studere offshoreteknologi i Stavanger.

Han skriver oppgave om såkalte BOP-er ("blow-out preventers") og hvordan de kan bli bedre.

- Jeg undersøker nye måter å lagre energi til BOP-en på. I dag brukes akkumulatorer for å lagre energien, men dette er ikke like effektivt på dypt vann som på land. Jeg har kontakt med et firma i Skottland som utvikler eksplosiver som skal gi kraften som er nødvendig for å lukke BOP-en, sier han til Aftenbladet.

I intervjuet møter du også professor Arnfinn Nergaard, som har vært med på å bygge opp offshorestudiene ved UIS.

Les artikkelen på Stavanger Aftenblads nettsider

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (22.03.2013)