Sjakkstjernene kommer til UiS

De åtte beste sjakkspillerne i verden, inkludert verdensener Magnus Carlsen, inntar Universitetet i Stavanger 7. mai, når startskuddet går for den første superturneringen i sjakk på norsk jord.

Norway Chess 2013 spilles i Stavanger-området 7.-18. mai 2013. Feltet på 10 spillere består blant annet av de åtte beste spillerne i verden, inkludert tidenes høyest ratede spiller, Magnus Carlsen. Aldri før har så mange sjakkspillere av dette kaliberet vært samlet i Norge. Turneringen ligger an til å bli en av de sterkeste noensinne, ikke bare i Norge, men i hele verden.

Norway Chess foregår over ni runder på forskjellige steder i distriktet, blant andre Hotel Residence i Sandnes, Aarbakke på Bryne og Flor & Fjære. Avslutningsrunden blir spilt i nye Stavanger Konserthus 18. mai.

Les om Norway Chess på den offisielle hjemmesiden.

Universitetet i Stavanger er vert for selve åpningen av arrangementet 7. mai. Åpningsdagen består av lynsjakk, hvor de 10 deltagerne spiller om hvem de skal møte i de forskjellige rundene av hovedturneringen.

Lynsjakk blir gjerne kalt "sjakkens formel 1" på grunn av det høye tempoet spillet skjer i. Hver spiller blir normalt tildelt 5 minutter til å spille et helt parti. Den første som lar tiden renne ut, har tapt. Dette gjør lynsjakk til en mer publikumsvennlig variant enn den tradisjonelle "langsjakken", hvor hvert parti vanligvis varer i flere timer.

Arrangementet på UiS skjer i det store auditoriet i Arne Rettedals hus tirsdag 7. mai kl. 17.00.

Inngangsbillett for studenter koster 75 kroner. Det blir satt opp et åpent kommentatorrom hvor den nederlandske sjakkjournalisten og redaktøren av sjakkmagasinet New In Chess, Dirk Jan ten Geuzendam, kommenterer partiene live. I tillegg blir det et eget presserom for journalister.

Magnus Carlsen er storfavoritt både i hovedturneringen og lynsjakkdelen. I en alder av 22 år har han allerede slått de fleste rekorder i det som ofte blir kalt verdens nest største sport (etter fotball). Blant disse kan vi nevne:

• Tidenes yngste verdensener: 19 år og 32 dager (tidligere rekord 20 år og 190 dager)
  • Høyeste rating noensinne: 2872 (den "uslåelige" rekorden til Garry Kasparov var 2851)
  • Høyste ratingprestasjon i en enkeltturnering: 3002

Nå er det bare den formelle verdensmestertittelen som mangler for Carlsen. I påsken gikk han seirende ut av en dramatisk kandidatturnering i London og vant retten til å utfordre nåværende verdensmester, indiske Viswanathan Anand. Sistnevnte kommer også til Stavanger, så det blir en forsmak på VM-matchen i høst.

Se musikkvideo med Hanne Sørvaag og Magnus Carlsen under:

Sist oppdatert av Håkon Hapnes Strand (03.04.2013)