Total gir 6,2 millioner til UiS

Pengene skal gå til forskning på økt oljeutvinning ved hjelp av ‘Smart vann’. Universitetet i Stavanger er verdensledende på dette forskningsområdet.

Formålet med avtalen mellom Total og Universitetet i Stavanger (UiS) er å ytterligere øke utvinningsgraden av olje med vannflømming ved å manipulere sjøvannets kjemiske sammensetning.

Kontrakten på 6,2 millioner kroner ble signert på UiS mandag 1. oktober. Prosjektet går over fire år, og pengene skal finansiere arbeidet til en doktorgradsstipendiat og to forskere.

‘Smart vann’
– For Total er økt utvinning av olje fra reservoarene et sentralt satsingsområde. Vi har i flere år samarbeidet med professor Tor Austad, som er en kapasitet på området og som har vakt nasjonal og internasjonal oppsikt for sitt arbeid innen Enhanced oil recovery (EOR). Total ønsker å styrke samarbeidet når vi nå inngår en avtale om et nytt prosjekt, kalt EOR from Sandstones and Carbonates by ‘Smart water’, sier Tore Bø, direktør for Operations & Projects i Total E&P Norge.

Tor Austad har fått mye av æren for at Norge har klart å øke utvinningsgraden av olje fra reservoarene i Nordsjøen. Forskningsarbeidet han har ledet ved Universitetet i Stavanger har skapt milliarder i merverdi for selskaper og stater. 68-åringen er for tiden på turné i 25 land og holder foredrag om ‘smart vann’.

Store forventninger
– Vi har store forventninger til resultatene av prosjektet og gleder oss til å fortsette samarbeidet med professor Austad, sier Tore Bø.

Terje Frøiland, som er leder for eksterne relasjoner ved Det teknisk-naturvitenskapelig fakultet på UiS, mener at avtalen med Total er spesielt gledelig og viktig for forskningsgruppen, som i tillegg til Austad består av Tina Puntervold og Skule Strand.

– Dette er noe av det beste vi kunne håpe på i samarbeid mellom UiS og industrien i enkeltprosjekter, sier Frøiland.

Sist oppdatert av Håkon Hapnes Strand (01.10.2012)