Forsker grand prix

Det var høyt nivå på de åtte doktorgradsstipendiatene som konkurrerte i Forsker grand prix på Folken i Stavanger i september. UiS-stipendiat Ellen Vea Rosnes kom til finalen, men det var SUS-forsker Ragnar Kvie Sande som vant både publikums og dommernes gunst.

Forsker grand prix ble arrangert på Folken for tredje år på rad under Forskningsdagene 2012. Og det var et imponerende høyt nivå på de åtte doktorgradsstipendiatene fra Universitetet i Stavanger, Stavanger universitetssjukehus, Iris, Misjonshøyskolen og Pecs Medical University som gikk på scenen mandag 24. september, foran en fullsatt sal. Formålet med Forsker grand prix er å vise at komplisert forskning kan formidles på en populærvitenskapelig måte.

Og det var SUS-forskerne Ragnar Kvie Sande (som tar doktorgraden ved UiB) og Erik Andreas Torkildsen, som begge jobber ved kvinneklinikken på SUS og forsker på ultralyd, som går videre til den nasjonale finalen i Tromsø lørdag 29. september. Kvie Sande har i sin forskning sett på om man kan redusere energinivået på ultralydundersøkelser og samtidig få gode målinger, og Torkildsen forsker på hvordan ultralyd kan være til hjelp under fødsler som trekker ut i tid.

Nerver
Nervene var i høyspenn på bakrommet før forskerne skulle konkurrere i forskningsformidling. Med bare fire minutter til rådighet i innledende rundene måtte opptredenen på scenen være både presis, gjerne litt morsom i tillegg til faglig korrekt. Og stipendiatene har forberedt seg i lang tid, med Aud Sæbø fra UiS som coach og mentor.
Publikum var utstyrt med mentometerknapper og dommerne Arne Nøst, teatersjef ved Rogaland Teater, Elbjørg Waage Melberg, koordinator for kommunikasjon ved OD, Hilmar Rommetveit, forskningsleder ved IRIS og professor II ved UiS og Marit Boyesen, rektor Universitetet i Stavanger hadde skjerpet sansene.

- Lærerrikt
Etter innledende runde på fire minutter hver, gikk fire forskere videre til finaleomgangen. I tillegg til Torkildsen og Sande kom Tina Dykesteen Nilsen fra Misjonshøyskolen og Ellen Vea Rosnes fra UiS videre til finalen. Her hadde de seks minutter til rådighet, og nok en gang avgjorde publikum og dommere hvem som var aller best av de fire.
Og UiS-stipendiat Ellen Vea Rosnes var fornøyd, selv om hun ikke gikk helt til topps.
- Jeg er glad jeg ble med. Det har vært spennende og jeg har brukt mye energi på dette. Det har også satt prosjektet mitt i et annet perspektiv, sier Rosnes, som i sin doktorgrad blant annet ser på misjonens skolepolitikk og viktigheten av leseopplæring.

Årets deltakere var:

Ellen Vea Rosnes
Institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger
"Ordets makt! - misjonering og kolonisering"

Erik Andreas Torkildsen
Kvinneklinikken, Stavanger Universitets-sjukehus
"Babyen vil ut - kan ultralyd hjelpe?"

Siri Kommedal
Pecs Medical University
"Hvordan kan kyllingen vite hva klokken er?"

Yingfang Zhou
Improved Oil Recovery, International Research Institute of Stavanger (IRIS)
"Inject Carbon Dioxide in Subsurface Formation"

Lene Eliassen