Klart for forskningsdagene

Årets forskningsdager er i full gang, og det innebærer ti dager med anledning til å oppleve forskere og forskning på nært hold, uten vanskelige faguttrykk og distré miner.

Klarer en av våre doktorgradsstipendiater å overbevise publikum med mentometerknapper og strenge dommere med sin gode forskning på kun fire minutter? Og hva kan du egentlig lære om avløpsvannet i kloakken på ett kvarter? Kan lukt være et kommunikasjonsverktøy?
Dette er bare noe av det du kan få vite dersom du deltar på forskningsdagene 21. – 30. september.

Forskertorg
Lørdag 22. september blir det stort forskertorg på Domkirkeplassen i Stavanger sentrum, hvor en rekke forskningsinstitusjoner presenterer seg og det vil bli en rekke eksperimenter for store og små. Det vil også bli to foredrag/bokpresentasjon på selve torget.
«Refleksjoner om sorg - det ugjenkallelig» Med forskerne Marie Smith-Solbakken og Hans-Jørgen Wallin Weihe, som snart kommer ut med boken "Sorg", og Fartein Valen-Sendstad med foredraget «Nytt fra Galilea på Jesu tid!» De fleste av oss har et eller annet bilde av landet og folket der Jesus gikk rundt, forkynte og tok seg av folk.

Forsker grand prix
Mandag 24. september er det for tredje gang klart for Forsker Grand Prix på Folken. Våre åtte doktorgradsstipendiater har forberedt seg i lang tid, publikum utstyres med mentometerknapper og dommerne skjerper sansene. Etter innledende runde på fire minutter hver, går fire forskere videre til finaleomgangen, nå har de hele seks minutter til rådighet. Og de to beste kandidatene går videre til den nasjonale finalen i Tromsø 29. september.
Forsker grand prix er en konkurranse for doktorgradsstipendiater. Formålet er å vise at komplisert forskning kan formidles på en populærvitenskapelig måte.

Noe som også pleier å slå godt an blant publikum er ForskerStandUp. En forsker - en mikrofon – et kvarter – det er essensen når til sammen 14 forskere både skal få deg til å le, og til å gå ut litt klokere enn da du kom inn.
I tillegg blir det Barneuniversitet for inviterte skoler, aktivitetsdag på flere museer og en kveld i kreftforskningens tegn.
Les mer om programmet for Forskningsdagene 2012.

Du kan også få full oversikt over programmet via mobilen: m.uis.no

Tema: Samfunn
Forskningsdagene er et landsdekkende årlig arrangement, hvor forskere kommer ut for å vise hva de driver med. Her i Stavanger er både store forskningsinstitusjoner, sykehuset, bedrifter og museer med på ulikt vis. Arrangementene under forskningsdagene er både for voksne og barn, og skal pirre nysgjerrigheten.
Årets tema for forskningsdagene er samfunn, og har tittelen «Den menneskelige faktor». Innunder her presenteres samfunnsforskning av ulikt slag.

Så avsluttes forskningsdagene med den tradisjonelle matløypa rundt Ullandhaug, hvor både Måltidets hus, Norsk Hotellhøgskole, Botanisk hage, Jernaldergarden, Ullandhaug økologiske gård og Sørmarkas venner/Ullandhaugtårnet åpner dører og hager. Det blir smaksprøver, lek, foredrag, omvisninger og forsøk.

I Stavanger og Sandnes samarbeider et titalls institusjoner og organisasjoner om Forskningsdagene 2012. Universitetet i Stavanger er koordinator og medarrangør av flere av aktivitetene.

Forskningsdagene 2012 (PDF)

Matløypa på Ullandhaug 2012 (PDF)

Sist oppdatert av Ragnhild Nordahl Næss (24.09.2012)