Håper på OL-finale

Han blir omtalt som det største norske mellomdistansetalentet siden Vebjørn Rodal. Neste uke skal UiS-studenten og sandnesgauken Henrik Ingebrigtsen representere Norge på 1500 meter i London-OL.

Da Henrik Ingebrigtsen sensasjonelt vant EM-gull på 1500 meter 1. juli var det en større sensasjon for resten av Norge enn for hovedpersonen selv. De som hadde fulgt 21-åringen fra Sandnes den siste tiden hadde fått med seg at han allerede hadde slettet den 36 år gamle norgesrekorden på distansen. Den nye norske rekorden på 3.36,39 er innenfor IAAF sitt B-krav, og dermed ble Ingebrigtsen tatt ut til den norske OL-troppen.

I OL i London venter riktignok en hærskare av etiopiere, kenyanere og marokkanere som vil gi langt tøffere motstand enn hva som møtte Sandnes-løperen i EM i Helsingfors. Bare det å ta seg videre fra forsøksheatet vil være for en suksess å regne.

- Kan bli finale
- Det er nok av kanoner med, så jeg skal si meg fornøyd dersom jeg når en semifinale, sier Ingebrigtsen, som allikevel ikke utelukker at han kan gå enda lenger.

- Hvis alt klaffer kan jeg kjempe om en finaleplass, men da må jeg treffe formen perfekt, sier han.

At han har formen inne, er det mye som tyder på, som da han nylig knuste den 38 år gamle norske rekorden på en engelsk mil.

Han tilbringer de siste dagene før de olympiske lekene på Olympiatoppens treningssenter i Oslo, før han drar til London 1. august.

Studerer petroleumsteknologi
Til daglig studerer 21-åringen petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger. Det er ikke alltid like mye tid til studier, men han følger et spesialtilpasset opplegg for toppidrettsutøvere som gjør at han kan ta studiene over lengre tid.

Dosent i idrett, Leif Inge Tjelta, har fulgt Henrik Ingebrigtsen i flere år, og er ikke overrasket over den store suksessen han har hatt på løpebanen den siste tiden. Tjelta forsker på løpsøkonomi, og Ingebrigtsen er jevnlig inne til testing på fysiologilaben.

- Jeg har målt oksygenopptak på mange utøvere, og Henrik har hatt noen av de høyeste målingene, så det er ikke tilfeldig at han springer raskt, sier han.

Kommer fra løpsfamilie
I den grad gener har noe å si, kan det virke som Henrik er i godt selskap. Lillebror Filip (19) ble beste europeer under årets junior-VM, også det på 1500 meter. I tillegg har familien to yngre brødre som løper, også de store talenter, og faren er med som trener. Merk deg Ingebrigtsen-navnet.

Sist oppdatert av Håkon Hapnes Strand (25.07.2012)