Programmerer verdens nest raskeste datamaskin

Synes du den splitter nye hjemme-PC-en din er rask? Professor Chunming Rong ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger skal jobbe med en datamaskin som er en million ganger raskere.

Inntil november i fjor var kinesiske Tianhe-1 (som direkte oversatt betyr ”Melkevei nr. 1”) den raskeste datamaskinen i verden. Nå er den ”bare” nummer to.

Men med en maksmial regnekraft på 2,57 petaFLOPS – eller 2,57 billiarder (2.570.000.000.000.000) utregninger i sekundet er den fremdeles ingen sinke. Til sammenligning måles regnekraften til ordinære datamaskiner vanligvis i gigaFLOPS, som er en milliondel av petaFLOPS.

Samarbeid mellom EU og Kina
Professor Chunming Rong ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger er med på et samarbeidsprosjekt mellom EU og det kinesiske monsteret av en maskin.

– Hovedmålet med dette oppstartsprosjektet er å opprette et samarbeid mellom EU og supercomputeren i Kina. Ideen med nettverket er å snakke sammen slik at det kan bli flere samarbeid i fremtiden, sier Rong.

Han leder en arbeidsgruppe som skal koble sammen nettskyteknologi med superdatamaskiner.

Tilpasser brukergrensesnitt
I dag er det slik at enhver forsker som vil utnytte den enorme regnekraften i den kinesiske supermaskinen må lære seg maskinens særegne programmeringsspråk for å implementere sine egne programmer.

– De som er gode forskere må snakke sammen med oss som er gode i data. Vi skal lage et enklere grensesnitt slik at ting kan bli automatisk. Ideen er å bygge bro mellom superdatamaskiner og forskere som ikke er dataspesialister, sier Rong.

Det første prosjektet, som først og fremst er ment til å knytte kontakter mellom Europa og Kina, skal gå over to år fra januar 2012.

Strømregning på 100 millioner
200 arbeidere bemanner Tianhe-1 ved det nasjonale supercomputing-senteret i Tianjin. Superdatamaskinen har en svimlende årlig strømregning på over 100 millioner kroner.

Fra offisielt hold i Kina sies det at hovedformålet til Tianhe-1 er å gjøre beregninger for petroleumsleting og flydesign, mens andre sier at kineserne stort sett bruker maskinen til militære formål. I alle tilfeller skal de nå gjøre regnekraften tilgjengelig for resten av verden.

Asia i front
Datamaskiner har på mange måter revolusjonert måten vitenskapelig forskning foregår på. Før detonerte man atombomber i Stillehavet. I dag er slike eksperimenter nærmest overflødige på grunn av de nøyaktige simuleringene man kan gjøre med superdatamaskiner.

Europeiske forskere som vil utnytte verdens raskeste datamaskiner i arbeidet sitt må se til andre kontinenter. Tidligere har USA omtrent hatt monopol på de raskeste datamaskinene i verden. Nå er Asia med Japan og Kina i spissen i ferd med å ta over. Europa henger langt bak.

De raskeste datamaskinene i verden konkurrerer om topplasseringer på ”TOP500”, en uoffisiell rangeringsliste som publiseres to ganger i året. I november i fjor ble Tianhe-1 forbipassert av ”K Computer”, det japanske dataselskapet Fujitsus nye vidundermaskin.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (06.05.2013)