Flammende studenter på Åpen dag

Campus var full av besøkende under Åpen dag på Universitetet i Stavanger i dag. Noen av de mest flammende innslagene sto studentene for selv.

Åpen dag på UiS holdes i mars hvert år. Da viser fag- og studentmiljøene seg fram for over 2000 besøkende.

På kjemistanden til professor Malcolm Kelland og hans studenter var det som vanlig stort oppmøte. Mange ville se professoren slå inn spiker med en dypfryst banan og lage røykskyer og smellbomber. Studentene hans laget blant annet ildkuler til begeistrede tilrop fra tilskuerne.

Foredrag om Mars
Dette var dagen for å vise fram spennende studentprosjekter og -foreninger. Flere av de faglige foredragene ble også gjort av studentene selv.

Petroleumsstudent Christopher Hoftun viste blant annet bilder og film fra NASAs Mars-program. Han er nemlig med på et prosjekt om fremtidig boring på den røde planetens overflate.

Spesielt spennende var det å se fotografier av Mars’ overflate gjennom 3D-briller.

Viste fram racerbil
Andre studenter fikk også vise seg fram. Sindre Rhrich og Morten Thorkelsen er blant 12 ingeniørstudenter med forskjellig bakgrunn som skal delta i den internasjonale Formula Student-konkurransen i Silverstone til sommeren, med selvbygget formelbil.

Under Åpen dag holdt studentene foredrag og viste fram ”prototype 2.0” av racerbilen som skal være ferdig til testing i april i år, og som vil kunne gjøre unna 0-100 km/t på under fire sekunder.

Praktisk erfaring
Prosjektet er en del av problembasert læring (PBL) i ingeniørstudiene.

Studentene driver prosjektet utenom de ordinære studiene, og står selv for alt fra prosjektplanlegging og implementering til sponsorjakt og markedsføring.

– Vi tjener ikke penger på dette, men vi får praktisk ingeniørerfaring som vil gi oss et bedre utgangspunkt når vi skal ut i arbeidslivet, sier markedsansvarlig i teamet, Sindre Rhrich.

Turisme med bakkekontakt
De fleste foredragene var det likevel forskerne ved UiS som sto for. En av dem var førstelektor Øyvind Sirevaag ved Norsk hotellhøgskole, som i lang tid har vært fascinert av kumlokk og hvordan byer bruker sine kumlokk til å fortelle historier.

I sitt foredrag presenterte han smakebiter på kumlokk fra hele verden.

– Japan og Portugal utmerker seg. De er flinke til å utnytte flatene på bakken for å nå turister. I Japan er kumlokkene svært dekorative, gjerne med motiver fra japanske hager eller fra eventyrfortellinger. Faktisk bruker japanerne også farger på sine kumlokk, fortalte Sirevaag til de frammøtte.

Bergen bruker kumlokk
I London og i Boston, USA, er kumlokk brukt for å guide turister rundt i byene fra attraksjon til attraksjon. I Berlin er de seks mest kjente attraksjonene avbildet på kumlokk. I Italia finnes det et eget kumlokk-museum.

– I Norge er det som oftest kommunevåpen som vises på kumlokkene, men i Bergen bruker de faktisk kumlokkene til å vise fram byens attraksjoner.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (13.03.2012)

Studentene Fridtjof Wabakken og Nazila Abojaladi gjør flammeriks på Åpen dag.
Studentene Fridtjof Wabakken og Nazila Abojaladi gjorde flammende kjemitriks på Åpen dag.
Petroleumsstudent Christopher Hoftun viser NASA-bilder på storskjerm under Åpen dag.
Christopher Hoftun hadde foredrag hvor han blant annet viste NASA-bilder fra Mars.
Student Sverre Skomedal viste fram rammeverket til det som skal bli en Formel-bil til sommeren under Åpen dag.
Sverre Skomedal studerer til maskiningeniør. Han er også med på Formula Student-prosjektet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER