Lydopptak fra vårens første bokcafe

Alexandre Dessingue og Ion Drew, som begge er tilknyttet programområdet Minnestudier ved UiS, presenterte to nye bøker i bokcafeen 14. februar. Hør presentasjonen her.

Bokpresentasjonen var den første i en serie i bokcafeen i Kjølv Egelands hus i vår.

Hør lydklippet på iTunes her.

Alexandre Dessingue leder programområdet Minnestudier, eller Memory Studies (MemS). Han presenterte boka ”Dunkerque, ville-memoire”, som forteller om hendelsene i den nordfranske byen Dunkerque, en by som har vært åsted for dramatiske og blodige hendelser i begge verdenskrigene.

Alternativ historieformidling
Dessingue og hans medforfattere gir en historisk oversikt over det som har skjedd i byen, men de bringer også inn enkeltpersoners historier, gjennom samtaler de har hatt med mennesker som selv har opplevd det boka tar for seg. Dessingue understreker at dette er en alternativ måte å formidle historie på, i forhold til den tradisjonelle historieformidlingen.

Førsteamanuensis Ion Drew ved MemS presenterte boka ”Tause helter ; Operasjon Freshman og andre falne”. Drew har gått i dybden i historien bak de 40 krigsgravene på Eiganes kirkegård i Stavanger. Flesteparten av dem er ikke norske. Hvem var de egentlig?

Krigens glemte helter
Drew og hans medforfattere har prøvd å finne ut dette, og de har gravd opp en rekke gripende historier som fram til nå ikke har vært kjent. En stor del av dem som ligger på Eiganes omkom under den mislykkede Operasjon Freshman i mai 1942. Dette var et forsøk på å sprenge tungtvannsanlegget på Vemork. Vi har hørt mye om heltene som senere fikk til dette, men hva med de som ga livet sitt uten å lykkes? Boka stiller spørsmålet om hva en helt egentlig er, og forteller historien til noen få av krigens falne helter.

iTunes
Presentasjonen er tilgjengelig for lytting og nedlasting i iTunesU. Klikk her for å komme til en oversikt over de bokpresentasjonene biblioteket har lagt ut. Klikk så på nummeret til den presentasjonen du vil høre.

Sist oppdatert av John David Didriksen (12.03.2012)